61. međunarodno vojno hodočašće (PMI), 27. hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes 2019. godine

  • Slika /slike/Zatvorski sustav/61 međunarodno vojno hodočašće (PMI), 27. hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes 2019. godine/Lurd 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na ovogodišnjem hodočašću koje se odvijalo pod geslom „Traži mir i za njim idi" sudjelovalo je 10 djelatnika Ministarstva pravosuđa (pravosudnih policajaca) surađujući sa predstavnicima ostalih zemalja obavljajući zahtjevnu zadaću osiguranja hodoćašća, te predstavljajući ministarstvo u pozitivnom ozračju.

Vojni ordinarijat u RH i ove godine je organizirao 27. hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lourdes u Francuskoj. Hodočašće je započelo 14. svibnja okupljanjem u zagrebačkom Sigetu i svetom misom u crkvi Uzvišenja Svetog Križa. Tijekom hodočašća koje je trajalo do 21. svibnja hrvatski su se vojnici, policajci i branitelji uključili i u 61. međunarodno vojno hodočašće. Geslo hodočašća je „Traži mir i za njim idi“. 
Ministarstvo pravosuđa predstavljali su Josip Kovačević, voditelj skupine uz službenike Damira Novačića, Antu Budimira, Roberta Cara, Josipa Dumančića, Željka Majera, Ivu Križića, Damira Krznarića, Goran Čirjaka te službenicu Danijelu Cvitko Smoković.

Vojna hodočašća u Lourdes počela su se održavati 1948. godine na inicijativu dvojice vojnih kapelana, francuskog i njemačkog. Oni su željeli doprinijeti miru između njemačkog i francuskog naroda koji su u dvadesetom stoljeću dva puta ratovali. Počeli su zajednički hodočastiti u Lourdes s grupom francuskih i njemačkih vojnika. Godine 1958., uz stotu obljetnicu lurdskih ukazanja, pridružili su im se predstavnici vojski drugih država. Hrvatska je na hodočašću prvi put sudjelovala 1993. godine.

Hodočašće tradicionalno organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj uz potporu Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja. Osim hodočasnika iz spomenutih ministarstava s članovima njihovih obitelji, na put molitve i vjere u svetište Majke Božje Lurdske krenuli su i djelatnici Ministarstva pravosuđa, financija, Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske, Hrvatske vatrogasne zajednice i drugi. 

Prije polaska hodočasnika iz Zagreba u Crkvi Svetog Križa služena  je sveta misa koju je predvodio vojni biskup msgr. Jure Bogdan. Pred sami polazak, hodočasnicima su se obratili zapovjednik 27. hodočašća vojske, policije i branitelja gbr Mato Mikić, zamjenik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker kao pomoćnik zapovjednika te ministar obrane, general Damir Krstičević.

Na putu prema Lourdesu, uz redovite stanke, hodočasnici su prvu dulju stanku imali u Avignonu. Nakon svete mise u katedrali, razgledavanja papinske palače i odmora hodočasnici su nastavili put prema Lourdesu. Drugo dulje zaustavljanje bilo je u Carcassonneu, još jednom srednjovjekovnom gradu u južnoj Francuskoj. Iznad grada je velika tvrđava izgrađena na križištu nekadašnjih trgovačkih putova koji sežu do predrimskog i rimskog vremena. Zalaganjem nekolicine entuzijasta, tvrđava je obnovljena i smatra se jednom od najreprezentativnijih građevina tog tipa u svijetu.

Sudionici 27. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja stigli su u Lourdes u srijedu, 15. svibnja 2019., u popodnevnim satima. Nakon smještaja hodočasnika u hotele i vojni kamp, u večernjim satima održan je radni sastanak u Hotelu Christina.
 
U četvrtak, 16. svibnja, održano je svečano postrojavanje i mimohod kroz Lourdes. Hodočasnici su u mimohodu došli pred Spilju ukazanja gdje je služena sveta misa. Misu je predvodio i  propovijedao msgr. Jure Bogdan. U koncelebraciji su bili vojni biskup u Bosni i Hercegovini msgr. Tomo Vukšić te hrvatski i bosanskohercegovački policijski i vojni kapelani. Poslije svete mise, hodočasnici su imali pobožnost križnog puta na lurdskoj Kalvariji. Pobožnost su predvodili vojni biskupi msgr. Bogdan i msgr. Vukšić. 
Nakon pobožnosti križnog puta zapaljena je zavjetna svijeća. U Crkvi sv. Bernardice održano je pokorničko bogoslužje i ispovijed hodočasnika.
 
Gašenjem svijeće, simbola 61. međunarodnog vojnog hodočašća (P.M.I.), u marijanskom svetištu u Lourdesu u nedjelju je završen službeni dio hodočašća.
Svijeću je nakon kratkog obraćanja i molitve ugasio francuski vojni biskup mons. Antoine de Romanet koji je pozvao hodočasnike da se i sljedeće godine, radi izgradnje mira u svijetu, svi zajedno ponovno okupe kod Gospe u Lourdesu.
Na ovogodišnjem hodočašću u marijansko svetište Lourdes sudjelovalo je oko 14 000 vojnika i policajaca iz 43 zemlje, među kojima je bilo 820 hrvatskih hodočasnika.
Sudionici 27. Hodočašća krenuli su prema Hrvatskoj u jutarnjim satima u ponedjeljak 20. svibnja, te su uz kratka stajanja za odmor tijekom putovanja,  posjetili Padovu uz sudjelovanje na Sv. misi u franjevačkom samostanu na grobu Sv. Leopolda Bogdana Mandića.  Također je organiziran obilazak bazilike Sv. Antuna Padovanskog. Po povratku u Zagreb u popodnevnim satima hodočasnici su izrekli zahvalu u crkvi Sv. Križa.

Na svim događanjima aktivno su sudjelovali pravosudni policajci koji su pohvaljeni od strane francuske Gendarmerie za profesionalno i dostojanstveno obavljanje povjerenih zadataka prilikom osiguravanja međunarodnog dijela Hodočašća.

Pisane vijesti | Zatvorski sustav