Drugi studijski posjet istražitelja Republike Sjeverne Makedonije u okviru twinning projekta ''Izgradnja institucionalnih kapaciteta istražnih centara''

Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/veljača/Twinning_Sjeverna Makedonija.jpg

Ministarstvo pravosuđa i uprave odabralo je 40 općina, gradova i županija koje će sudjelovati u pilot projektu u okviru projekta  „Optimizacija sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave“.

Istražitelji su u Republici Hrvatskoj boravili od 21. do 24. veljače.

U okviru studijskog posjeta organiziran je posjet Županijskom sudu u Zagrebu, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK-u), Uredu delegiranog europskog javnog tužitelja (EPPO-u) i Ministarstvu pravosuđa i uprave. Osim predstavljanja ustrojstva, zakonske nadležnosti i rada institucija te razmjene iskustava predstavnici delegacije Republike Sjeverne Makedonije iskazali su zahvalnost ministarstvu i hrvatskim stručnjacima iz redova USKOK-a koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji projekta u jeku COVID pandemije i izrazili spremnost za neke buduće suradnje.

Projektna implementacija pokrenuta je u kontekstu cjelovitih i sveobuhvatnih pravosudnih reformi koje su nadležna tijela iz RSM provela u svrhu jačanja učinkovitosti kazneno-pravnog sustava u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, ali i specifičnih  COVID pandemijskih uvjeta organizacije rada.

U sklopu predviđenih aktivnosti pružena je pomoć u uspostavi kazneno-procesnih istražnih centara u Skoplju, Kumanovu i Tetovu. Riječ je o kolektivnim istražnim centrima, kojima upravlja državno odvjetništvo RSM. Glavne komponente projekta odnosile  su se na umrežavanje istražnih tijela u RSM i njihovu suradnju s međunarodnim institucijama.

Provedba projekta ukupne vrijednosti 1 000 000,00 EUR započela je u rujnu 2019. godine, a u njemu su primarno sudjelovali hrvatski kratkoročni stručnjaci iz redova USKOK-a.

 

Pisane vijesti