Državni tajnik Martinović na Vijeću EU za pravosuđe i unutarnje poslove

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/prosinac/JHA_DT Martinović .jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik Juro Martinović sudjelovao je na sastanku Vijeća Europske unije za pravosuđe i unutarnje poslove u Bruxellesu 4. prosinca 2023.

S porastom prekograničnog kriminala kazneno pravosuđe EU-a sve se češće suočava sa situacijama u kojima je nekoliko država članica nadležno za kazneni progon istog predmeta, stoga je rasprava obuhvatila Uredbu o prijenosu postupaka u kaznenim stvarima, a raspravljalo se i o Direktivi o izmjeni Direktive 2012/29/EU o pravima žrtava. Direktiva o pravima žrtava donesena je 2012. godine, a u ovoj se reviziji nastoji odgovoriti na specifične probleme uočene u praktičnoj primjeni Direktive o pravima žrtava. Predsjedništvo će, također, informirati Vijeće u vezi aktualnih zakonodavnih prijedloga.

Od nezakonodavnih aktivnosti tema je bila agresija Rusije na Ukrajinu: borba protiv nekažnjivosti. Španjolsko predsjedništvo pružilo je informacije o najnovijim inicijativama poduzetim na europskoj razini u borbi protiv nekažnjivosti ruske agresije na Ukrajinu, s naglaskom na aktivnosti koje su se odvijale nakon Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove održanog u listopadu 2023. godine. Postignut je napredak u pogledu zakonodavstva EU-a o oduzimanju imovine te o definiciji kaznenih djela i sankcija za kršenje Unijinih mjera ograničavanja.

Razmijenila su se mišljenja o Studiji o funkcioniranju EPPO-a pri čemu je istaknuto kako Republika Hrvatska snažno podupire Ured europskog javnog tužitelja i njegov rad.

Razgovaralo se i o stajalištu i zaključcima Vijeća o primjeni Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR). Republika Hrvatska podržala je stajalište i zaključke Vijeća o primjeni Opće uredbe, smatrajući istu ključnim dijelom zakonodavstva koji osigurava jednaku razinu zaštite fizičkih osoba u svim državama članicama prilikom obrade njihovih osobnih podataka.

Vijeće je usvojilo Strategiju i Akcijski plan za europsko e-pravosuđe za razdoblje od 2024 - 2028., koji trebaju doprinijeti provedbi navedenih zakonodavnih i nezakonodavnih inicijativa te omogućiti napredak u novim ili komplementarnim područjima te postaviti načela i ciljeve za razvoj e-pravosuđa u EU-u za sljedećih pet godina. Republika Hrvatska podržala je donošenje nove Strategije i Akcijskog plana te smatra izuzetno važnom suradnju pravnih praktičara unutar svake države članice i između različitih država članica te aktivno uključivanje sudstva i ostalih djelatnika pravne struke.

Prezentiralo se trenutačno stanje u vezi  pristupanja EU-a Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (EKLJP). Ministri su dobili informacije o imenovanje direktora Agencije Europske unije za temeljna prava (FRA), ministarskom forumu EU-a i zapadnog Balkana o pravosuđu i unutarnjim poslovima u Skopju, 26. i 27. listopada 2023. te o ministarskom sastanku EU-a i SAD-a o pravosuđu i unutarnjim poslovima u Washingtonu 13. i 14. studenoga 2023., pregovorima između EU-a i SAD-a o sporazumu o e-dokazima, godišnjem izvješću o primjeni Povelje EU-a o temeljnim pravima, a Belgija je prezentirala Program rada predstojećeg predsjedništva.

Foto: MPU/European Union 
 

Pisane vijesti