Državni tajnik Martinović u emisiji „Otvoreno“: Vlada brine o uhićenim državljanima u Grčkoj

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/prosinac/Otvoreno.PNG

Komentirajući izjavu premijera Plenkovića javnosti da "pričekaju do kraja tjedna, državni tajnik Juro Martinović kazao je kako ne može reći da su te izjave sigurno jamstvo. Rekao je kako su u diplomatskim i pravnim kanalima EU-a poduzeli sve što Vlada može. 

Osigurali su Boysima dobar tretman u zatvorima, održani su sastanci premijera i ministara pravosuđa i vanjskih poslova. Sve ostalo je u rukama grčkog pravosuđa, dodao je.

Potvrdio je kako je Hrvatska spremna preuzeti kazneni progon i postupak, ali nije optimističan u pogledu toga da bi Grčka to dopustila.

- S obzirom na to da je ubijen grčki državljanin i da se sve dogodilo tamo, moje je mišljenje da će se ti postupci sigurno okončavati u Grčkoj. Kao čovjek imam dilemu - 'što bi se događalo u tom kaosu da nije nitko smrtno stradao?', kazao je, napomenuvši da je dokazano da 'grčki navijač nije poginuo od ruke navijača Dinama'.

Informacije s terena, kaže Martinović - nema. Ali je rekao kako činjenica da nitko od AK-ovih navijača nije priveden - 'to s pravnog i ljudskog aspekta nedopustiv nesrazmjer'.

Odvjetnik Veljko Miljević ustvrdio je kako ni on, ali ni odvjetnici u Grčkoj ne mogu pretpostaviti kad će Boysi biti pušteni na slobodu. Podsjetio je da su neki prijedlozi za ukidanje pritvora podnijeti još prije 15 dana i više.

Komentirajući kako to da pritvor u Grčkoj, kao članici EU-a nije ograničen kazao je: "kako mu je neshvatljivo da maksimalno trajanje istražnog zatvora Grci nemaju u Zakonu o kaznenom postupku". Tek je nedavno čuo, dodao je - da imaju rok o maksimalnom trajanju istrage od 18 mjeseci. Međutim, istraga i istražni zatvor su dvije različite kategorije, naglasio je.

Aleksandra Horvat, odvjetnica jednog od navijača Bad Blue Boysa kazala je kako se njezin branjenik vratio iz Atene redovnom avionskom lijom, temeljem prethodno kupljene karte. Potvrdila je da je Županijski sud odlučio, nepravomoćno - da ga neće izručiti Grčkoj. Prethodno je Ministarstvo pravosuđa od grčke strane zatražilo odgovore na pitanja o uvjetima pod kojima bi njezin branjenik bio smješten u zatvor.

Ako bi uvjeti bili gori nego u hrvatskim zatvorima - došlo bi do povrede članka 3. Europske konvencije o ljudskim pravima. Odgovor od grčke strane stigao je u jednoj rečenici: "Uvjeti u grčkim zatvorima su sukladni europskim standardima", kazala je.
Napomenula je da se ovaj slučaj dogodio u Hrvatskoj - Grci ne bi izručili svog državljanina.

- Grčka je Europski uhidbeni nalog implementirala na način da se djelo počinjeno djelomično na teritoriju Grčke, a djelomično na teritoriju Hrvatske - izručenja nema. U ovom slučaju radi se o dvostrukim kriterijima jer, što se tiče zločinačkog udruživanja - od nas ipak traže izručenje, objasnila je.

Davor Lulić podsjetio je da je navijačima Dinama prije 4 mjeseca navijačima bilo zabranjeno doći na utakmicu. Uvjeren je da su Boysi išli u Atenu zabaviti se i ići na utakmicu Panathinaikosa. Ali tu su bili i navijači Marseillesa. Od četiri navijačke skupine moglo je doći i do "ozbiljnijeg derneka", kazao je dodavši da su i tuče "nažalost dio navijačkog folklora". Upitao se i on: Što bi bilo da nije bilo smrtnog slučaja?

- Među Boysima ima i obiteljskih ljudi i zaposlenih. Nisu svi huligani. Već i ovom kaznom od 4 mjeseca u zatvoru izgubili su veliki dio života, zaključio je.

Odvjetnik Veljko Miljević potvrdio je kako Boyse u zatvoru drži upravo optužba za zločinačku organizaciju. To je svugdje ozbiljno djelo. Komentirajući izjavu grčkog odvjetnika kazao je kako je dobro da se pomiče kazneno djelo od stadiona i kako se radi trijaža, jer sigurno svi oni nisu bili u neposrednoj blizini mjesta na kojemu se ubojstvo dogodilo. Također, kazao je - pretrage krvi su dokazale da nijedan naš navijač nije počinio ubojstvo.

- Ne zna se tko je počinio to teško djelo. I onda svi odgovaraju za sudjelovanje u tučnjavi. Tad se govori o prekršaju, a ne o kaznenom djelu. To može biti poligon za ukidanj istražnog zatvora, uz primjenu jamčevine i mjere opreza. Zamjenske mjere bi trebale biti identične našima jer su i Hrvaska i Grčka dio Europskog prava, zaključio je.

- U ovom trenutku njihovo tužiteljstvo nije odustalo od 11 kaznenih djela. Oni su dalje na snazi. Ovo je dvanaesto. Ja bih voljela da je tako, ali trenutno nemamo takvu povratnu reakciju, odgovorila je odvjetnica Aleksandra Horvat.

- Postoji obveza, brinuti se i mi to radimo. Dakle, izvršna vlast nema u odnosu na sudsku vlast nikakve alate, osim stvaranja jedne bolje dinamike procesa, kazao je Juro Martinović. Dodao je kako je grčki ministar pravosuđa u razgovoru s ministrom Malenicom - izrazio optimizam da će se grčka strana angažirati da se proces ubrza.

Dodao je kako se pravno relevantne činjenice za konkretne krimene moraju bez svake razumne dvojbe utvrditi.

- Očigledno je da je to nemoguća misija, da su ovih deset djela o kojima govorimo u sferi apstrakcije. (...) Treba kazniti one za koje postoje dokaz da su bili snažnije i umiješani u procese, organizaciju ili nešto. Ali ići u zločinačko udruživanje, 102 mlada čovjeka, od kojih se većina ne poznaje. Toga, naravno, ovdje nema. Djelo nema tu kvalitetu da bi se moglo zvati - zločinačkim udruženjem, zaključio je.

Davor Lulić je kazao kako nije uobičajeno da navijači u sukobima koriste noževe, ali i da ima iznimaka.

- Postoji kodeks među navijačkim skupinama, da se tuku palicama, bokserima, ali noževi, pištolji - onda bi zaista bili zločinačka ili teroristička organizacija - što navijači definitivno nisu. Ima dogovorenih tučnjava, ima svega, no ipak paze da to ne ode to u preveliku krajnost, kazao je.
Naglasio je kako huliganstvu treba stati ali i postavio pitanje. "Gdje je bila grčka policija kada je trebalo uspostaviti red?".
 
- Hrvatska je odbijajući Europski uhidbeni nalog zaštitila svoje državljane i ja vjerujem da će to postati pravomoćno. Ali odbijanje izvršenja europskog uhidbenog naloga ne znači da je on stavljen izvan snage. Grčka je ta koja donosi odluku hoće li ga povući, ili će primijeniti neke manje invazivne mjere, poput europskog istražnog naloga, kazala je odvjetnica Aleksandra Horvat. Dodala je kako njezin branjenik još nije ispitan.

- Odbijanje EU naloga je vrlo mudra odluka i mislim da će djelovati na odluku o tome protiv koliko osoba i iz kojih razloga bi se eventualno dalje produžio istražni zatvor. Nedvojbena je činjenica da je previše osoba u istražnom zatvoru i predugo. Daleko duže i daleko više - nego što bi to europski standardi u ovakvim situacijama zahtijevali, smatra Veljko Miljević.

Izvor: HRT

Pisane vijesti