Državni tajnik Salapić u emisiji "Studio 4" o Nacionalnom programu otpornosti i oporavka u području pravosuđa

Slika /slike/salapić.PNG

U emisiji "Studio 4" državni tajnik Josip Salapić govorio je o reformi pravosuđa

​Na početku emisije državni tajnik objasnio je antikorupcijski paket vezano uz provjeru imovine sudaca.

"Imovinske kartice sudaca već su javno dostupne i svatko tko želi može na internetu pretražiti imovinu sudaca. Za provjeru imovinskih kartica nadležni su Državno sudbeno vijeće i Državnoodvjetničko vijeće, a Ministarstvo pravosuđa i uprave osiguralo je sredstva za izradu aplikacije.  To je bila prva faza uspostave sustava javnog pretraživanja imovinskih kartica" izjavio je državni tajnik Salapić.

U narednom razdoblju Državno sudbeno vijeće i Državno odvjetničko vijeće će potpisati protokole i sporazume kako bi dobili uvid u evidencije i baze podataka što će im omogućiti da brzo i izravno provjeravaju imovinu sudaca. Svatko tko ima bilo kakvih saznanja ili sumnje u nesrazmjer imovine sudaca ili državnih odvjetnika to će moći prijaviti DSV-u i DOV-u koji će to provjeriti. Ako se utvrdi nesrazmjer imovine, inicirat će se postupak pred DSV-om.

Na temu sigurnosne provjere sudaca državni tajnik naglasio je da će Ministarstvo pravosuđa i uprave inicirat razgovore sa predstavnicima sudaca kako bi se definiralo to pitanje te je potvrdio stav da ministarstvo ni na koji način ne utječe na neovisnost sudbene vlasti.

Zaključno je naglasio državni tajnik Salapić da je ciilj svih reformskih procesa kroz kvalitetnije upravljanje ljudskim resursima, daljnju digitalizaciju procesa i usluga u području pravosuđa te ulaganjem u infrastrukturu ojačati državne i pravosudne institucije i učiniti ih učinkovitima.








 

Pisane vijesti