e-Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o upravnim sporovima

Slika /slike/01 Ilustracije za e-SAVJETOVANJA/eSAVJETOVANJA (1).png

Uključite se u e-Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o upravnim sporovima kojim će se upravni sporovi ubrzati i ojačati pravna zaštita.

Rokovi u upravnim sporovima

Predloženim Nacrtom prijedloga Zakona o upravnim sporovima ograničava se mogućnost da se posebnim zakonima propisuju izuzetno kratki rokovi za donošenje odluke o upravnom sporu.
Uz to, ograničava se propisivanje prvostupanjske nadležnosti Visokog upravnog suda Republike Hrvatske posebnim zakonima budući da se ponajprije radi o sudu koji rješava najsloženije upravne sporove. 
Onemogućuje se propisivanje isključive mjesne nadležnosti određenog upravnog suda posebnim zakonima. Time jedan upravni sud neće moći biti nadležan za područje cijele Hrvatske.

Ogledni spor, proširenje tužbenog zahtjeva i bolja pravna zaštita u žalbenom postupku

Kvalitetnije se uređuje rasprava s ciljem jačanja pravne zaštite stranaka i predvidivosti trajanja upravnog spora.
Propisuje se institut oglednog spora u pet ili više prvostupanjskih upravnih sporova, proširenje tužbenog zahtjeva, spajanje upravnih sporova i donošenje dopunske presude, čime se značajno poboljšava učinkovitost upravnih sporova.
Nacrtom prijedloga Zakona o upravnim sporovima uvodi se mogućnost obnove spora okončanog rješenjem, što će omogućiti veću pravnu zaštitu građanima budući da je do sada bilo moguće pokrenuti obnovu spora samo u postupcima u kojima je donesena presuda.

Izvršenje presuda upravnih sudova

Predloženim odredbama propisuje se proaktivniji pristup izvršenju presuda budući da se uvode novčane kazne za čelnike javnopravnih tijela koja provode postupke izvršenja, a ne postupe u skladu s odlukom suda.
Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o upravnim sporovima otvoreno je do 23. prosinca i dostupno je na poveznici:
https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=25798


 

Pisane vijesti