GRECO u posjeti Hrvatskoj radi procjene usklađenosti s antikorupcijskim standardima Vijeća Europe

Skupina država protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO), odnosno njen evaluacijski tim, od 22. do 25. listopada 2013. godine u posjetu je Republici Hrvatskoj.

Evaluacijski tim GRECO-a procijenit će učinkovitost mjera koje je Hrvatska prihvatila u cilju prevencije korupcije među članovima Sabora, sucima i tužiteljima.

U delegaciji GRECO-a nalaze se: Alastair Brown sudac iz Ujedinjenog kraljevstva, Anca Jurma tužiteljica Nacionalne uprave za antikorupciju iz Rumunjske, Kenneth Kellner savjetnik u Ministarstvu pravosuđa Sjedinjenih američkih država, Marja Tuokila savjetnica Odbora za zakonodavstvo parlamenta Finske i Laura Sanz-Levia koja predstavlja Vijeće Europe.

Za vrijeme IV. kruga evaluacije tim GRECO-a sastat će se sa sucima, tužiteljima, saborskim zastupnicima, javnim dužnosnicima iz različitih institucija, kao i s predstavnicima nevladinih udruga, novinarima i članovima akademije.

GRECO, koji se sastoji od 48 država članica Vijeća Europe i Sjedinjenih američkih država, prati usklađenost organizacijskih standarda na području borbe protiv korupcije. U tom smislu, GRECO posjećuje države članice i priprema evaluacijska izvješća koja uključuju ciljane preporuke državama u svrhu jačanja kapaciteta za borbu protiv korupcije.

Više informacija o GRECO



Pisane vijesti | Antikorupcija