Izmjena i dopuna pisma suglasnosti o provedbi zakona između Vlade RH i Vlade SAD-a

Slika /arhiva/Root Folder/MPRH/Slike/Slika_1.jpg

Pismo suglasnosti o provedbi zakona između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država potpisano je u Zagrebu, 26. rujna 2012. godine s ciljem uspostavljanja i potpore projektu Regionalne inicijative u području pravosuđa namijenjenom jačanju vladavine prava, poboljšanju kapaciteta sustava kaznenog pravosuđa u jugoistočnoj Europi, sprječavanju i suzbijanju prekograničnog i organiziranog kriminala, kao i korupcije te promicanju održive pravne reforme kojom se unaprjeđuje odgovornost, transparentnost i usklađenost s europskim standardima. 
Prvotno, SAD su ovom partnerstvu doprinijele financijskim sredstvima u iznosu od 966 000 USD dok je Republika Hrvatska pružila značajnu logističku podršku osiguravši sudjelovanje stručnih i iskusnih predavača te korištenje ureda i prostora za održavanje konferencija.

Sukladno potpisanom Pismu suglasnosti, financiranje ovih projekata od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država ovisit će o dostupnosti propisno odobrenih i odgovarajućih sredstava, zadovoljavajućem napretku u ostvarivanju ciljeva projekta i odobrenju Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.
 
Nakon uspješno započetog projekta Regionalne inicijative u području pravosuđa, kako bi se u potpunosti postigli cilj i svrha opisani u Pismu suglasnosti te polučio očekivani rezultat za sve sudionike, Vlada Sjedinjenih Američkih Država odobrila je dodatna financijska sredstva u iznosu od 570 000 USD  za uspješno provođenje ovog projekta te produljila provedbu projekta do kraja 2014. godine, zbog čega je danas potpisana Izmjena i dopuna Pisma suglasnosti o provedbi zakona između Vlade RH i Vlade SAD-a.

Ova će podrška pomoći Sjedinjenim Američkim Državama i Republici Hrvatskoj da nastave s edukacijom sudaca, državnih odvjetnika i policijskih službenika kao i drugih visokih pravosudnih dužnosnika  uključenih u razvoj  vladavine prava u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji po pitanjima najbolje prakse – pomažući im na njihovom putu prema  Europskoj uniji.

 



Pisane vijesti | Obavijesti, upute i pozivi