Jednostavnije i učinkovitije rješavanje predmeta na jednom mjestu

Slika /MURH- arhiva/vijesti/2019/5 rujan 2019/Sisak, Karlovac, Gospić/2.png

Reforma povjeravanja poslova ureda državne uprave županijama predstavljena je i u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji.

Ministar uprave Ivan Malenica kazao je u Sisku  kako će ova reforma omogućiti županijama da neposredno i samostalno odgovaraju na potrebe građana što će značiti brže, jednostavnije i učinkovitije rješavanje predmeta na jednom mjestu.

Odgovarajući na pitanje novinara, ministar Malenica je rekao kako ovo nije reforma radi reforme, nego je cilj cijelog postupka uslugu državne uprave maksimalno približiti građanima te pojednostaviti i ubrzati rješavanje predmeta za građane i poduzetnike.

Župan Ivo Žinić istaknuo je kako će županija preuzeti i poslove i djelatnike Županijskog ureda državne uprave, kojih je trenutno 119. "Za plaće svih zaposlenika ureda državne uprave država je osigurala 350 milijuna kuna“, kazao je župan Žinić dodavši kako se razgovaralo i o detaljima i odlukama koje županije trebaju napraviti.   

U Karlovačkoj županiji župan Damir Jelić prezentirao je trenutno stanje broja zaposlenih i postojećeg uredskog prostora. „Ministarstvo će uskoro županijama uputiti Smjernice za realizaciju svih potrebnih obveza. Istaknuto je da će sadašnjim zaposlenicima Ureda državne uprave, a koji neće biti preuzeti u sustave županija ili drugih institucija, biti ponuđene poticajne otpremnine te je istima upućen poziv da prihvate ponuđeno“, pojasnio je župan Jelić.  

I župan Ličko-senjske županije Darko Milinović pozdravio je ovu intenciju kao još jedan pozitivan korak u decentralizaciji državne uprave i davanja većih ovlasti županiji.

„Na ovaj način bi građanima bile dostupnije sve usluge koje je do sada davao Ured državne uprave. Kako nas je izvjestio ministar Malenica na ovaj će se način inplementirati novih 60-ak zakona i znatno osjetiti dostupnost usluga građanima. Predstojnik Banić i ja smo već održali nekoliko sastanaka i pred nama je obiman posao. Ličko-senjskoj županiji se na ovaj način pridružuje 72 djelatnika, a ove promjene ćemo osjetiti prvih dana naredne godine“, istaknuo je župan Milinović.

Stranica