Još jedan projekt Ministarstva uprave uspješno priveden kraju

Danas je svečano obilježen završetak projekta „Razvoj i implementacija IT sustava za nadzor Zakona o općem upravnom postupku (ZUP)“ financiranog sredstvima Europske unije koji je izrađen u suradnji s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla.

Namjera je ovog projekta doprinijeti poboljšanju upravnih kapaciteta i transparentnosti javne uprave u Republici Hrvatskoj.

Cilj je osigurati pravodobnu, pouzdanu i kvalitetnu javnu uslugu korisnicima, jačanje pravne sigurnosti i ujednačavanje upravnih postupaka što će zasigurno doprinijeti stvaranju bolje poduzetničke klime. Da bi se to postiglo, kroz projekt je uspostavljen nacionalni digitalni sustav ZUP IT za praćenje provedbe Zakona o općem upravnom postupku (ZUP) kao decentralizirani sustav izvještavanja kojim će upravljati Ministarstvo uprave. Naime, ZUP je temeljni zakon koji primjenjuju javnopravna tijela prilikom odlučivanja o pravima, obvezama i pravnim interesima stranaka što ga čini važnim dijelom sustava pravne zaštite građana.

Navedeni Zakon uređuje pravila prema kojima javnopravna tijela trebaju postupati i odlučivati u upravnim stvarima u okviru svojeg djelovanja. S obzirom na broj upravnih postupaka i tijela uključenih u provedbu ZUP-a, praćenje ujednačene provedbe ovog zakona je iznimno značajno, a digitalni sustav ZUP IT razvijen je kao učinkoviti odgovor na tu potrebu.

Ministar Kuščević tom je prilikom naglasio kako Ministarstvo uprave, među brojim nadležnostima, ima jednu posebno važnu i izazovnu zadaću, a to je usmjeravanje reforme i procesa modernizacije u čitavoj javnoj upravi.
Rekao je kako je osnova za reformu javne uprave snažno opredjeljenje Vlade Republike Hrvatske prema reformskim mjerama, a naročito na području digitalizacije javne uprave.

„Ohrabruje ono što Vlada Republike Hrvatske u ovome trenutku radi. Osim ovog projekta provodimo i projekt e-Poslovanje koji vrijedi 44 milijuna kuna, e-Pristojba 38 milijuna kuna, e-Potpis i  e-Pečat ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna, a tu je i kruna svih projekata Centar dijeljenih usluga 305 milijuna kuna“, naveo je ministar.

Ministar uprave je rekao kako je cilj sva tijela javne vlasti i sve institucije povezati da sugrađani ne bi morali prilikom ostvarivanja nekog svog prava sa sobom donositi raznu dokumentaciju:  izvod iz matice rođenih, potvrdu o poreznom dugu ili neku drugu potvrdu već će djelatnik koji rješava taj predmet sam iz sustava povlačiti dokumentaciju, rješavati predmet bez upućivanja stranke na šaltere, plaćanja takse ili poticanja nekoga da što prije izda taj dokument.

„Sve zajedno to doprinosi pravnoj sigurnosti  i transparentnosti“, naglasio je ministar te je dodao kako je svjetla budućnost za digitalno društvo u Republici Hrvatskoj. Projekti kojima je nositelj Ministarstvo uprave vrijede preko 700 milijuna kuna koje sufinancira Europska unija sa 85%.
Kuščević je rekao kako Vlada Republike Hrvatske razumije da je razvoj digitalnog društva jedan od preduvjeta bržeg razvoja gospodarstva i svih segmenata hrvatskog društva.

 „Svaki projekt će rađati novi projekt i novu investiciju, poboljšanje investicijske klime, povratak naših ljudi i otvaranje novih radnih mjesta. Zaista apeliram na cijelu IT industriju u Republici Hrvatskoj da prate natječaje koje ćemo uskoro objavljivati. Vi ste pozvani pratiti i pomagati u izradi i pripremi kako bismo Hrvatsku uveli u digitalno društvo kakvo to i zaslužuje“ kazao je ministar uprave.

Ministar je istaknuo kako za reforme treba vremena, snage, političke volje, političke stabilnosti te da Vlada Republike Hrvatske ide čvrsto u tome pravcu. Pozvao je sve na uključivanje u reforme i projekte Ministarstva uprave te je naveo kako je Ministarstvo uprave osiguralo novac za razvoj usluga koje će osigurati građanima u Republici Hrvatskoj jednake ili približno jednake uvjete kao u ostatku Europske unije.

Ovo je velika prilika za razvoj IT sektora i veliki doprinos njihovom gospodarskom rastu, rekao je ministar uprave.

“Vjerujem kako će ovaj Projekt, kao i brojni drugi projekti Ministarstva uprave naglasiti i učvrstiti ulogu Vlade Republike Hrvatske koja koordinira rad svih tijela državne uprave u cilju modernizacije, održavanja i transparentnosti”, zaključio je ministar Kuščević.

Na svečanosti nazočnima su se uvodno, uz ministra uprave Lovru Kuščevića, obratili i gospođa Gordana Kovačević, predsjednica Ericsson Nikola Tesla d.d. te gospodin Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Stranica