Malenica za N1: U godinu dana će doći do značajnog povećanja plaća

Slika /slike/01 MINISTAR/Malenica 2.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica osvrnuo se u razgovoru za N1 na nove plaće i koeficijente službenika, novi prijedlog Zakona o sudovima, kao i na kandidaturu za novog državnog odvjetnika ili odvjetnicu.

Ministar je kazao da državni tajnik neće imati veću plaću od ministra, ali savjetnik ili glavni tajnik ministarstva bi mogao. "U završnoj smo fazi jedne od najvećih reformi, reforme plaća, rješavamo pitanje javnih i državnih službenika, a doći će i državni dužnosnici na red. Završavamo reformu, kroz mjesec dana donijet ćemo nove uredbe", rekao je.
 
Dodao je da su prošli tjedan imali sastanak sa sindikatom lokalnih službenika kojima su prezentirali izmjene i koeficijente za novu uredbu, no njihovo očitovanje još nisu dobili. "Prošle godine im je već bilo povećanje, a sad će prosječno povećanje iznositi malo više od desetak posto. U godinu dana će doći do značajnog povećanja plaća i povećanjem osnovice i drugog", istaknuo je Malenica.
 
U idućih mjesec dana vidjet će se konačan ishod koeficijenata i uredbi
 
O nesrazmjernim povećanjima plaća prema kojima će nekim policijskim načelnicima plaće rasti i preko 30 posto u odnosu na primjerice zapisničare na sudu kojima će plaća rasti oko tri posto, ministar je podsjetio da je za vrijeme štrajka službenika u pravosuđu rečeno da se teži tome da im plaća bude oko 1.000 eura neto i to će se postići izmjenama.
 
Rekao je da se još čeka očitovanje sindikata pa će se u idućih mjesec dana vidjeti konačan ishod koeficijenata i uredbi. "Nekim radnim mjestima više raste plaća, pretpostavljam da se radi o onima kojima nije raslo prošle godine", kazao je Malenica, dodavši da će se o ovome još razgovarati i sa sindikatima u javnim službama. Smatra da se bi se trebalo ozbiljno porazgovarati i o plaćama ministara.
 
Čekamo da Državno odvjetničko vijeće utvrdi kandidate za novog državnog odvjetnika
 
Malenica se osvrnuo i na raspravu oko vansudskih aktivnosti sudaca nakon što je svoj prijedlog iznio predsjednik Vrhovnog suda, istaknuvši da su tek između dva čitanja, a sporni prijedlog bi, kazao je, samo trebao ojačati ulogu predsjednika sudova pri odobravanju vansudskih aktivnosti da one ne bi ometale suce u obavljanju temeljnog posla.
 
Kazao je i da se čeka da Državno odvjetničko vijeće koje prima kandidature utvrdi kandidate za novog državnog odvjetnika ili odvjetnicu, koje onda dostavljaju Vladi. Dodao je da će Vlada obaviti razgovor i predložiti kandidata Hrvatskom saboru.
 
Smatra da DORH treba više komunicirati s javnošću, u okvirima mogućnosti.
 
Tekst: N1/Vlada
 Foto: Vlada
 

Pisane vijesti