Ministar Bošnjaković: Nije bilo pritiska na pravosuđe ni poziva na linč

Slika /slike/vijesti naslovnica/Projekt_18-12/IMG_7900.JPG

Nakon svečanosti otvaranja projekta "Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u Hrvatskoj", vrijednog više od 90 milijuna kuna, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković odgovarao je na pitanja novinara.

Ministar Bošnjaković je rekao da od strane politike i bilo kojeg državnog dužnosnika vezno uz slučaj puštanja na slobodu okrivljenog nasilnika Darka Kovačevića Daruvarca nije bilo pritiska na pravosuđe ni poziva na linč i ponovio da sustav treba poboljšati izmjenama zakona.

Za izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je na svom Facebook profilu poručila da država koja "nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku" ima ozbiljan problem, ministar Bošnjaković je rekao da i on to smatra. "Isto smatram da se ovakav slučaj mora u šest mjeseci završiti i to ničim nije nikakav pritisak ni poziv na linč", dodao je.

Bošnjaković: Splet okolnosti na koje se nije moglo utjecati

Za svoje izjave o tom slučaju u sklopu kojih je najavio i izmjene Zakona o kaznenom postupku, Bošnjaković je rekao da "sve počinje s tim da ni u jednom koraku nije ušao u neovisnost sudova, državnog odvjetništva". 

Ponovio je da je zbog tog slučaja sva javnost razočarana s obzirom da sustav nije bio u stanju postupak provesti u šest mjeseci i doći do prvostupanjske presude, neovisno o tome kakva ona bila. Smatra, međutim, da su se dogodio splet okolnosti na koje se nije moglo utjecati.

Uvjeren je da bi imali nepravomoćnu presudu da nije došlo do bolesti suca, dok je za zahtjevima za izuzećem sudaca koje je koristila obrana rekao da su to zakonom dozvoljeni alati, ali će da će se kroz izmjene Zakona o kaznenom postupku utvrditi jesu li ta prava potreba u takvoj mjeri, odnosno "može li se to napraviti na način da ne usporavaju postupak".

Izvor: Hina 
 

Pisane vijesti