Ministar Malenica: Ivan Turudić ima važeću sigurnosnu provjeru

Slika /slike/01 MINISTAR/Hina_Ministar.PNG

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u utorak da izabrani glavni državni odvjetnik Ivan Turudić ima važeću sigurnosnu provjeru, što je jedino bitno, a oko pitanja odgovornosti tko ju je ili je li trebao zatražiti, ponovio je da vlada nema te ovlasti.

Državno odvjetničko vijeće (DOV) i premijer Andrej Plenković u utorak su odbacili optužbe tjednika Nacional o navodnim pritiscima Plenkovića na predsjednicu tog tijela, kako bi se spriječila Turudićeva sigurnosna provjera. 

Iz DOV-a su pritom poručili da su postupali “isključivo na temelju zakona i u okviru svog djelokruga” i dodali da, unatoč činjenici da je među uvjetima za izbor kandidata i taj da glavni državni odvjetnik ne može biti osoba kod koje se utvrdi postojanje sigurnosnih zapreka za tu funkciju, provjeru nisu zatražili jer za to nemaju ovlasti. 

Odgovarajući na novinarska pitanja o sigurnosnoj provjeri Ivana Turudića ministar Malenica je istaknuvši da on ima važeću sigurnosnu provjeru, ali i da će je imati u trenutku polaganja prisege, nakon što u svibnju istekne mandat aktualnoj državnoj odvjetnici Hrvoj-Šipek. 

“Gospodin Turudić u trenutku imenovanja ima važeću sigurnosnu provjeru, u trenutku izbora u Hrvatskom saboru i eventualne prisege, prije isteka mandata glavne državne odvjetnice, on ima važeću sigurnosnu provjeru. Sigurnosna provjera je i još i dalje važeća, tako da mislim da nema nikakvih problema što se tiče toga”, rekao je Malenica, dodavši da je to “jedina bitna stvar”.

Istaknuo je i da Vlada, koja je od Državnog odvjetničkog vijeća dobila potpune i pravovaljane prijave, nema ovlasti traženja provedbe sigurnosne provjere.

“Sigurnosne provjere pravosudnih dužnosnika nije ovlast ni vlade niti Sabora”, rekao je. No, nije jasno odgovorio bi li DOV trebao zatražiti eventualnu novu sigurnosnu provjeru, ali ni što će se dogoditi kada Turudiću istekne aktualna petogodišnja provjera na jesen. 

“Dakle, mi sad govorimo o izboru glavnog državnog odvjetnika u ovome sad trenutku”, rekao je. Na novinarsko pitanje treba li, zbog nejasnoća, pokrenuti izmjene zakona o sigurnosnim provjerama, poručio je da to nije njegovo područje. 

“Pa da li treba mijenjati zakon o sigurnosnim provjerama, dakle, nije moje područje. Možda bi se mogle razmotriti izmjene Zakona o državnom sudbenom vijeću, Državnom odvjetničkom vijeću, a ne znam da li postoji potreba za mijenjanjem zakona o sigurnosnim provjerama”, zaključio je ministar. 

Tekst i foto:Hina 

 

Stranica