Ministar Malenica: Izmjenama Ustava i Zakona o sudovima unaprijeđen je način izbora sudaca jačanjem Državnog sudbenog vijeća, izbor sudaca u Saboru bio bi korak unatrag

Slika /slike/vijesti naslovnica/Ministar Malenica/HN20210225926645.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica poručio je u četvrtak da se Vlada ne miješa u izborni proces izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Vlada Republike Hrvatske, kao izvršna vlast koja predlaže zakonske izmjene, ukazala je na određene problematične dijelove programa Zlate Đurđević, u kojem ona nizom argumenata implicira da bi bio bolji izbor sudaca u Hrvatskom saboru, pojasnio je.

Ministar je kazao da bi vraćanje izbora sudaca "u doticaj s Hrvatskim saborom i političkim strankama" bio korak unatrag, to bi Europska komisija okarakterizirala kao udar na neovisnost sudstva i svrstala nas u krug zemalja u kojima ne postoji vladavina prava.

''Mi smo od izmjena Ustava 2010. i kroz izmjene Zakona o sudovima zadnjih nekoliko godina unaprijedili način izbora sudaca kroz jačanje Državnog sudbenog vijeća, jasnije propisivanje načina bodovanja i ocjenjivanja sudaca. Taj sustav je po meni jako dobar i nema onih manjkavosti na koje ukazuje Đurđević'', dodao je.

Prokomentirao je i ocjenu predsjednika Zorana Milanovića da funkcija budućeg predsjednika Vrhovnog suda ne može donijeti promjene u pravosuđu, ocijenivši da su njegove tvrdnje "promašene i kontradiktorne" obzirom na prethodne izjave u kojima je tvrdio da je predsjednik Vrhovnog suda reformator hrvatskog pravosuđa. Podsjetio je da predsjednik Vrhovnog suda može suditi, međutim da treba uzeti u obzir da dosad predsjednik Vrhovnog suda nije sudio, izuzev nekih iznimka devedesetih godina.  

Upitan za dinamiku Uskokovog i DORH-ovog ispitivanja odbjeglog Zdravka Mamića, Malenica je ocijenio da tužiteljstvo radi sukladno svojim mogućnostima i tehnici koju posjeduje. ''Vjerujem da će ubrzo završiti taj dio'', kazao je.

Ministarstvo pravosuđa i uprave smatra kako sporazum između Hrvatske i BiH sadrži određene manjkavosti u dijelu zamjenjivanja kazne zatvora novčanom kaznom, mogućnosti eventualnog drastičnog smanjenja kazne kada sudovi u BiH primjenjuju zakonodavni okvir na naše činjenično stanje i  to što pravosuđe u BiH ne poznaje djelomično uvjetnu osudu.

''O tome ćemo razgovarati u idućih mjesec dana. Cilj bilateralnog sporazuma je da se odluke naših sudova u smislu trajanja kazne u najvećoj mogućoj mjeri ispoštuju u drugoj državi'', poručio je.

Tekst: MPU/Hina 
Foto: Hina 
 

Pisane vijesti