Ministar Malenica na 14. Hrvatsko-francuskim upravnopravnim danima

  • Slika /slike/novi osj/HFUD_1.jpg
  • Slika
  • Slika

Tradicionalni četrnaesti put u Splitu se 17. i 18. rujna održava skup stručnjaka iz javne uprave i upravnog prava pod pokroviteljstvom Ministarstva pravosuđa i uprave nazvan „Hrvatsko-francuski upravnopravni dani“.
 

Ministar Ivan Malenica sudjelovao je na prvom danu ovog međunarodnog skupa te je govorio o izazovima koje je pandemija COVID-19 stavila pred Ministarstvo pravosuđa i uprave te pravo i pravnike kao struku kroz prizmu upravno-pravne znanosti.
Posebno su istaknuta javnopravna tijela koja su se, u neizvjesnom vremenu pandemije, našla su se pred organizacijskim izazovima u kojima je prilagodba i promjena condicio sine qua non.
 
U svom izlaganju ministar Malenica je predstavio mjere koje su u jeku pandemije poduzete kako bi osigurale neometani rad pravosuđa i uprave i sustava poveznih s njima te je tako istaknuo sustav e-Propusnica, digitalnog asistenta Andriju koji je od početka pandemije odgovorio na više od milijun pitanja, Zakon o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti kojim je propisan je zastoj svih ovršnih postupaka i ovrha na plaći i mirovini, ali su sudovi, javni bilježnici, poslodavci i HZMO uredno zaprimali ovrhe radi zastare i prednosnog reda.
 
Pandemija je povoljno djelovala i na ubrzanje procesa digitalizacije, te su tako pokrenuti sustavi e-Prijavu vjenčanja, e-Pristojbe i nadograđenu uslugu e-Novorođenče te sustav e-Komunikacije koji omogućava elektroničku komunikaciju na svim općinskim i županijskim sudovima.
 
„Iz pozicije ministra pravosuđa i uprave nezahvalno je govoriti o važnosti Ministarstva na čijem sam čelu, no dopustite mi da naglasim kako su pravodobne odluke, nova rješenja i mehanizmi te organizacija rada osigurali kontinuitet rada kako tijela javne vlasti tako i pravosudnih tijela i njihovu dostupnost građanima“ istaknuo je ministar Malenica.
 
Posebni naglasak ministar Malenica stavio je na dobre i prijateljske odnose Francuske Republike i Republike Hrvatske i naporima koje obje zemlje ulažu da afirmiraju pravno područje upravnog prava naglašavajući njegovu stvarnu ulogu u suvremenom nacionalnom i europskom pravu što je posebno vidljivo u kvalitetnoj suradnji francuske Nacionalne škole za javnu upravu (ENA-e) i hrvatske Državne škole za javnu upravu (DŠJU) te je okupljenima poželio da i ove godine, u otvorenom dijalogu, međusobnom poštivanju i znanstveno utemeljenoj raspravi traže rješenja za ključna pitanja.

Pisane vijesti