Ministar Malenica na konferenciji „Na putu prema pravdi za Ukrajinu“

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/rujan/COE_konferencija.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sudjeluje na neformalnom sastanku ministara pravosuđa koji se u okviru latvijskog predsjedanja Vijećem Europe održava od 11. do 12. rujna pod nazivom „Na putu prema pravdi za Ukrajinu“.

Ministri država članica Vijeća Europe razgovarali su o borbi protiv nekažnjavanja, međunarodnim pravnim mehanizmima sankcioniranja ruske agresije nad Ukrajinom, Registru šteta nastalih agresijom Ruske Federacije, pružanju pomoći Ukrajini u sankcioniranju ratnih zločina i zločina agresije te pružanju učinkovitije pomoći ukrajinskim obiteljima čija su djeca ilegalno deportirana u Rusku Federaciju i Bjelorusiju.

Ministar Malenica ponovio je da je Republika Hrvatska spremna podijeliti svoje iskustvo u procesuiranju ratnih zločina s nadležnim ukrajinskim tijelima. Podsjetio je da je u suradnji s ukrajinskim tužiteljstvom u lipnju održana Radionica o procesuiranju ratnih zločina na kojoj su hrvatski tužitelji podijelili iskustva s ukrajinskim kolegama.

Uz to, Republika Hrvatska nastavlja pružati potporu Ukrajini u uspostavi učinkovitog sustava podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela.

Na marginama ministarskog sastanka ministar Malenica održao je bilateralne sastanke s glavnim ukrajinskim tužiteljem Andryem Kostinom i  ukrajinskim ministrom pravosuđa Denysom Maliuškom. Razgovarali su o nastavku suradnje u procesuiranju ratnih zločina u Ukrajini, uspostavi sustava podrške žrtvama i pravosudnoj suradnji.

Ministar Malenica susreo se je i s gruzijskim ministrom Ratijem Bregadzeom. Ministri su razmijenili iskustva o suradnji probacijskih službi, digitalizaciji pravosuđa i zajedničkim projektima vezanima uz usavršavanje pravosudnih dužnosnika.

 
 
 

Stranica