Ministar Malenica na neformalnom Vijeću EU-a u Bruxellesu

Slika /slike/vijesti naslovnica/2024/siječanj/53487467367_5ce6a86181_4k.jpg

Ministar pravosuđa i uprave, dr.sc. Ivan Malenica sudjelovao je na neformalnom sastanku Vijeća EU (JHA Vijeće) koji se održao 26. siječnja 2024. u Palači Egmont u Bruxellesu.

Na sastanku se raspravljalo o organiziranom kriminalu povezanom s drogom. Europska komisija je objavila Plan za borbu protiv trgovine drogom i organiziranog kriminala u kojoj se ističe da je trgovina drogom koju stvara organizirani kriminal jedna od najozbiljnijih sigurnosnih prijetnji s kojima se Europa danas suočava. Problematika borbe protiv organiziranog kriminaliteta jedan je od prioriteta svakog razvijenog i modernog društva, a Republika Hrvatska svoj doprinos toj borbi, između ostaloga, daje kroz specijalizirano državno odvjetništvo Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Ministri su razmijenili mišljenja i o pitanju dekriminalizacije prostitucije. Prostitucija je globalna stvarnost koja zahtijeva nijansiran odgovor za rješavanje izazova s kojima se susreću osobe koje pružaju spolne usluge. Ne postoji univerzalni dogovor o njenom konceptu i definiciji i percipira se na mnogo različitih načina. Jednako tako, podliježe različitim regulatornim okvirima diljem svijeta.

Jedna od tema sastanka bila je i promicanje reintegracije i rehabilitacije u zatvorima. Zatvor je neizostavan alat u našim sustavima kaznenog pravosuđa. Ipak, njegova bi svrha trebala nadilaziti puko kažnjavanje. I Ujedinjeni narodi i EU naglasili su važnost reintegracije i rehabilitacije zatvorenika. Promicanje njihove reintegracije i resocijalizacije u skladu sa standardima ljudskih prava također doprinosi sigurnijem društvu, sprječavanju recidivizma i njihovom (ponovnom) uključivanju u društvo. Pravni instrumenti i minimalni standardi postavljeni na međunarodnoj razini i razini EU-a za zaštitu ovog načela pokazuju njegovu važnost.

Pisane vijesti