Ministar Malenica najavio razgovore o promjeni sporazuma o izvršenju sankcija s BiH

Slika /slike/malenica rtl direkt.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je na dan privođenja Zorana Mamića u BiH, da će početkom lipnja održati sastanak s ministrom pravde BiH kako bi razgovarali o pokretanju postupka izmjene bilateralnog sporazuma kojim je regulirano izvršenje kaznenih sankcija.

Nakon što je bivši trener Dinama Zoran Mamić priveden u srijedu temeljem hrvatske tjeralice, ministar Malenica je rekao da sad slijedi uobičajena procedura utvrđivanja činjenica.
 
Dodao je da je u nadležnosti hrvatskog ministarstva pripremanje dokumentacije za zahtjev za izručenje te da će nadležni sud u BiH sukladno tom zahtjevu reagirati, odnosno utvrditi jesu li se ispunili uvjeti za izručenje Zorana Mamića Hrvatskoj.
 
"Na nadležnom sudu u BiH je da utvrdi sve činjenice temeljem Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, ali isto tako i temeljem bilateralnog sporazuma s BiH", rekao je ministar Malenica novinarima.
 
Upitan očekuje li isti scenarij kao i za Zoranova brata Zdravka Mamića čije je izručenje ranije odbijeno, ministar Malenica je rekao da mu je teško u ovom trenutku prejudicirati jer je na odluci nadležnog suda u BiH.

Ministar je odgovorio novinarima da je razgovarao s ministrom pravde u BiH i nada se da će se u kratkom roku susresti i razgovarati o započinjanju procedure izmjene sporazuma. Najavio je pritom da će sastanak biti održan početkom lipnja.
 
Vezano za slučaj Zdravka Mamića koji je također tražio da kaznu dosuđenu u Hrvatskoj odsluži u BiH, ministar Malenica je rekao da je Ministarstvo zaprimilo očitovanje Županijskog suda u Osijeku kojom je sudac izvršenja utvrdio da nisu ispunjeni uvjeti iz zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći te da Ministarstvo temeljem toga postupa. 

Tekst: Hina 

Foto: RTL (screenshot) 
 

 

Pisane vijesti