Ministar Malenica: Nasilje nad ženama nije privatna stvar, već problem društva

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/studeni/53352900315_6a3590a5f6_6k.jpg
  • Slika
  • Slika

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sudjelovao je na neformalnom sastanku o ravnopravnosti u Pamploni.

Neformalni sastanak ministara održan je u okviru španjolskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Ministri država članica raspravljaju o suzbijanju nasilja nad ženama, seksualnog nasilja i novih oblika rodno uvjetovanog nasilja te osnaživanju sustava podrške žrtvama.

„Hrvatska nastavlja odlučno i bez kompromisa raditi na zaštiti žena od nasilja i osiguravanju uvjeta u društvu da svaka žrtva nasilja živi bez straha. Prava žrtava su ljudska prava i dužnost je svakog od nas ta prava osigurati, implementirati i unaprijediti. Nasilje nad ženama nije privatni problem već problem društva, a društvo je učinkovito onoliko koliko štiti žrtve. Zato gradimo sustav koji strože sankcionira nasilje i sprječava sekundarnu viktimizaciju“, poručio je ministar Malenica.

Kao rezultat rada široke radne skupine pripremljene su zakonodavne izmjene s ciljem strožeg sankcioniranja nasilja nad ženama i unaprjeđenja sustava zaštite žrtava rodno uvjetovanog nasilja.

Izmjenama paketa zakona: Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakona o sudovima pooštravaju se kazne za rodno uvjetovano nasilje, uvodi novo kazneno djelo ubojstva žena (femicid) i ukida spolno uznemiravanje kao prekršaj te se definira minimalna udaljenost za sigurnosnu mjeru zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja.

Proširuju se i osnažuju prava žrtava. Tako će žrtva imati pravo na pristup službama za potporu od počinjenja kaznenog djela pa sve dok osjeti potrebu za time. Također,  priznaje joj se i pravo na povjerljivu osobu po vlastitom izboru od prijave do okončanja kaznenog postupka, kao i pravo na žalbu protiv rješenja o određivanju, produljenju ili ukidanju mjera opreza. Ukoliko se utvrdi kršenja mjera opreza, u roku 24 sata, mjera će se zamijeniti istražnim zatvorom.

Uvodi se i specijalizacija sudaca za predmete nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i dodatne edukacije o rodno uvjetovanom nasilju za sve pravosudne dužnosnike.

Osim zakonodavnog okvira Ministarstvo pravosuđa i uprave širi sustav podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Tijekom 2023. godine osnovana su nova tri odjela na županijskim sudovima u Šibeniku, Karlovcu i Bjelovara, a tijekom 2023. i 2024. godine osnovat će se dodatnih 6 odjela.

„Naš je cilj sustav usmjeriti prema žrtvi, a ne počinitelju. Ovakvi odjeli centralni su dio sustava podrške žrtvama i svjedocima zahvaljujući kojima žrtve osjećaju da nisu same“, istaknuo je ministar Malenica.

Ministarstvo pravosuđa i uprave nastavit će unaprjeđivati sustav zaštite žena - žrtava nasilja zakonodavnim izmjenama, dodatnim edukacijama i kvalitetnijom organizacijom sustava podrške žrtvama jer za nasilje nema opravdanja.

Video izjava ministra Malenice uoči sastanka dostupna je na poveznici: https://newsroom.consilium.europa.eu/events/20231124-informal-meeting-of-equality-ministers-november-2023/142659-arrival-and-doorstep-hr-malenica-20231124

 Foto: Pool PEUE/ Villar López

Pisane vijesti