Ministar Malenica u emisiji „A sada Vlada:“ Plaće sudaca povećane su dva puta u posljednjih pet godina

Slika /slike/Ministar A sada Vlada .png

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada“ ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica govorio je o jednoglasnoj odluci Udruge hrvatskih sudaca kojom je odbijen prijedlog Ministarstva za poboljšanjem materijalnog stanja i radnopravnog statusa sudaca.

„Nisam iznenađen takvom odlukom sudaca jer su još prošli tjedan najavili da bijeli štrajk počinje 22. siječnja, ali da zbog savjeta službi za odnose s javnošću to još neće objavit. Mi smo ovih dana imali razgovore, a oni su unaprijed dogovorili štrajk. To me razočaralo,“ kazao je ministar Malenica.

Osim toga, ministar je naglasio kako su ga razočarale i najave bojkota u izbornim povjerenstvima te svi ultimatumi koji se postavljaju, a koje ne vidi kao dobro polazište za razgovore.

„Ova je Vlada u posljednjih 5 godina dva puta povećala plaće sudaca, a najveće je povećanje bilo prošle godine kada su prosječno neto povećanja za prvostupanjske suce iznosila 583 eura. To su materijalna prava koja pravosudni dužnosnici do sada nisu imali - božićnica, uskrsnica, regres, dar za djecu, sistematski pregledi, putni troškovi. Kada se to izračuna, po mjesečnoj osnovi to bi bilo 115 eura, a kada tome pribrojimo i veliko povećanje prošle godine, dolazimo do gotovo 700 eura neto. Dakle, sucima su ponuđena materijalna prava, ali oni su ih odbili, zbog toga smatram da je najavljeni štrajk neopravdan,“ ustvrdio je ministar.

Na kraju razgovora ministar je podsjetio kako je reforma sustava plaća u državnoj i javnoj upravi u završnoj fazi, a obuhvatit će 240 tisuća službenika i namještenika.
 
 
Izvor: HRT

Foto: HRT

Pisane vijesti