Ministar Malenica u emisiji „A sada Vlada“: Završili smo jednu od najvećih reformi javne uprave

Slika /slike/a sada vlada slika.JPG

Ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica, gostovao je jutros u emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada“ i govorio je o raspuštanju Sabora, reformi sustava plaća, suzbijanju nasilju nad ženama i stanju u pravosuđu.

Na temu raspuštanja Hrvatskog sabora, ministar Malenica nije želio je špekulirati o točnom datumu raspuštanja Hrvatskog sabora, već je izjavio da očekuje da će se sve odviti prema utvrđenom planu datuma, a to je do 22. ožujka 2023. godine.

Vlada privela kraju najveću reformu javne uprave

Ministar Malenica istaknuo je kako je Vlada privela kraju najveću reformu javne uprave, a to je reforma sustava plaća, što nije bio jednostavan posao.

„Imali smo preko dvije tisuće radnih mjesta koje smo prepolovili i omogućili jedan pravedniji sustav gdje će sada svi imati jednaku plaću za jednaki rad. Cijeli postupak smo napravili potpuno transparentnim i tijekom izrade uredbi uključili smo sindikate, a one su donesene s prethodnim mišljenjem sindikata“, rekao je ministar.

Uspostavljeno je i Vijeće za praćenje kretanja odnosno politike plaća.

„Podzakonskim aktima uredit će se kriteriji za ocjenjivanje. Svaki resor će za sebe točno odrediti kriterije. Također, moći će se temeljem Zakona o plaćama isplatiti nagrada od 1000 eura za najbolje rezultate, a to isto treba uzeti u obzir kroz ovu reformu“, dodao je ministar.

Zaštitili smo javni interes i novinare izmjenama zakona

Ministar Malenica osvrnuo se je na izvješće Vijeća Europe, kazavši kako se navedeno odnosi na Zakon o medijima koji prema njegovim saznanjima nije u zakonodavnoj proceduri.

„Naglašavam kako je Vlada izmijenila tekst tog zakona koji se odnosi na kazneno djelo curenja informacija, gdje je zaštićen javni interes, ali i novinari, istaknuo je.

Ponovio je kako novinar ne može biti ni počinitelj, niti poticatelj, a ni pomagatelj u počinjenju kaznenog djela.

„Curenje informacija je problem s kojim se Hrvatska susreće već dugo. Kada pogledamo presude Europskog suda za ljudska prava, potvrdili su da i u drugim državama ne postoji adekvatno pravno sredstvo za zaštitu ljudskih prava, tj. prava na privatnost, pravično suđenje i presumpciju nevinosti“ izjavio je ministar.

Na kraju razgovora ministar Malenica se osvrnuo na izmjene Kaznenog zakona i pravosudnog sustava.

„Nama je bio cilj osnažiti prava žrtve. Više od godinu dana smo radili na ovom paketu zakona. Naravno, oporba ne želi ništa pozitivno prihvatiti, pa koriste izmjene oko curenja informacija kako ne bi pohvalili činjenicu da smo povećali zaštitu žrtve obiteljskog nasilja i žena. Ovo je revolucionarna promjena“ kazao je ministar.

Dodao je kako se predloženim izmjenama također predviđaju veće kazne za međuvršnjačko nasilje i nasilje motivirano mržnjom.
 
„Prije nekoliko dana određen je prvi istražni zatvor za dom s narukvicom. Vjerujem da će sudci izricati takvu mogućnost i tako dodatno rasteretiti zatvorski sustav“, zaključio je ministar.


IZVOR/FOTO:HRT

Pisane vijesti