Ministar Malenica za Dnevnik HTV-a: Dali smo optimalan prijedlog. Vjerujem u brzo smanjenje zaostataka

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/srpanj/HRT_vijesti_ministar.png

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku nakon završetka štrajka pravosudnih djelatnika kako vjeruje da će sustav nastaviti funkcionirati te da očekuje da se počnu rješavati svi zaostaci nastali za vrijeme štrajka.

Štrajk je prekinut nakon gotovo osam tjedana. Vlada i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika potpisali su sporazum o povećanju plaća. Vlada je na sjednici donijela odluku o isplati dodatka na plaću od 12 posto te je izvan snage stavila odluku o umanjenju plaće i dodataka na plaću tijekom štrajka. 
 
Ministar je rekao da su pregovori trajali i kad možda nisu bili vidljivi u javnosti.
 
- Dali smo jedan optimalan prijedlog, rekao je.
 
Na pitanje koliko će iznositi povećanje za prosječnu plaću, odgovorio je da bi to za prosječnog zapisničara s 20-ak godina radnog staža bilo otprilike nešto manje od 100 eura.
 
- Međutim, tu treba svakako ukalkulirati i ovo povećanje koje je Vlada donijela kroz odluku o dodatku od 180 i 60 kroz zadnjih mjesec dana, tako da vjerujem da je to povećanje koje je prihvatljivo za sve članove sindikata, a isto tako za sve službenike i namještenike koji rade u pravosudnim tijelima, rekao je ministar.
 
Istaknuo je i da na jesen kreću s razgovorima sa sindikatima oko osnovice, da početkom sljedeće godine dolazi i porezna reforma, koja će, kako je rekao, također zasigurno dovesti do povećanja plaća, pogotovo za službenike i namještenike koje imaju najmanje plaće.
 
Dodao i da je ova situacija "pokazala kakav problem imamo u sustavu plaća, kakve anomalije imamo, koliko radnih mjesta imamo, koliko imamo istovrsnih radnih mjesta s različitim koeficijentima, a isto tako koliko imamo različitih dodataka".
 
Rekao je kako vjeruje da će sustav nastaviti funkcionirati unatoč nezadovoljstvu dijela štrajkaša.
 
- Isto tako očekujem i od predsjednika Vrhovnog suda i od glavne državne odvjetnice, naravno, kao i od predsjednika sudova i državnih odvjetnika, da nakon današnjeg dana, nakon što je obustavljen štrajk, krenu s radom i da se svi ovi zaostaci koji su se nagomilali zadnjih osam tjedana počnu rješavati, da sustav profunkcionira, rekao je ministar Malenica dodajući da će sljedeće razdoblje sigurno biti izazovno, ali kako vjeruje da će se zaostaci polako smanjivati.
 
Ministar je poručio i da je politika ove vlade kontinuirano povećanje plaća te da Vlada kontinuirano radi na dijalogu sa socijalnim partnerima


Pisane vijesti