Ministar Malenica zadovoljan pripremama županija i ureda državne uprave za novu reformu

Slika /MURH- arhiva/vijesti/2019/6 rujan 2019/1 (1).png

Tijekom današnjeg dana ministar Malenica posjetio je Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju, koja je ujedno i zadnja županija koju je ministar posjetio s ciljem što bolje pripreme za predstojeću reformu državne uprave kojom će se ukinuti Uredi državne uprave, a poslovi povjeriti županijama.

Detalje ove reforme ministar Malenica uskladio je i sa zadarskim županom Božidarom Longinom:
" Mislim da će župan, kada izmiješa županijske i državne poslove, moći učinkovitije ustrojiti sustav, racionalizirati ga i smanjiti trošak. Računamo da će doći do smanjenja broja zaposlenika Ureda državne uprave koji će prijeći u sastav Županije u sklopu sustava stimulativnih otpremnina koje će im biti ponuđene i tako otići u mirovinu. Računamo da će to pravo iskoristiti 30 do 40 zaposlenika Ureda državne uprave od ukupno njih 130-ak", kazao je ministar u Zadru.
 
Novo ustrojstvo bit će zahtjevan posao, istaknuo je Božidar Longin, zadarski župan:
" Odredili smo rokove i ono što nam je prioritetno i što moramo raditi ovaj mjesec. Danas nam je predočeno kako će to izgledati, riješili smo i financijski dio i sada nemamo što nego se uhvatiti posla i dovršiti ovo što je pred nama".
 
Župan Šibensko-kninski Goran Pauk izrazio je zadovoljstvo sa svim što je do sad učinjeno.

„Promijenjeni su temeljni zakoni i čeka se promjena još 60-ak propisa do kraja godine. Od nas se očekuje uspostava suradnja s državnom upravom i procjena svega što moramo napraviti kako bih sustav do početka siječnja 2020. profunkcionirao bez prekida. Ovo je primjer jedne funkcionalne decentralizacije kakvu smo mi župani okupljeni u Hrvatskoj zajednici županija i tražili, jer smo smatrali da možemo dobar dio tih poslova obavljati efikasnije i racionalnije nego državna uprava. Prirodni je slijed da ovakve vrste poslova obavljaju regionalne samouprave, kakve smo i nekad prije imali. Sad se vraća 'dijete materi' u pravom smislu, a kao rezultat toga uvjeren sam da će građani imati kvalitetniju i bržu uslugu", poručio je župan Pauk.


Stranica