Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković gostovao u emisiji „U mreži politike“

Slika /slike/novi osj/umrezipolitike.png

Gostujući u emisiji „U mreži politike“ Mreže TV ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković odgovarao je na aktualna pitanja o politici i stanju u pravosuđu.

Poseban fokus ministrovih odgovora odnosio se na isticanje pojačanog rada na digitalizaciji u cilju povećanja efikasnosti sudova i ubrzanja sudskih procesa te je naglasio: „Situacija nije toliko loša koliko se u javnosti predstavlja. Zaboravljamo podatak da se godišnje prima 1.200.000 predmeta na naše sudove i redovito se, iz godine u godinu, i više od toga rješava. Stvari se pomiču, ali je stvorena percepcija da se ništa ne dešava.“ Također je istaknuo kako će digitalizacija ubrzati procese, ali mora zaživjeti punim plućima, a to se ne može dogoditi preko noći.

Uzimajući u obzir nedavne aktualne događaje ministar Bošnjaković je posebno istaknuo nedavne promjene kaznenog zakonodavstva i povećanja zapriječenih kazni u cilju borbe protiv nasilja u obitelji i nasilja nad ženama kao neke od načina na koje pravosuđe reagira na društveno neprihvatljivo ponašanje.

Između ostalih tema ministar se pobliže osvrnuo i na presudu Suda EU glede arbitraže oko spora sa Slovenijom, pitanja ustavnosti Visokog kaznenog suda i njegove svrhe i cilja te problema i perspektiva glede procesuiranja ratnih zločina.

Snimku cijele emisije pogledajte ispod.




Pisane vijesti