Ministar uprave Ivan Malenica na 37. zasjedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe

Slika /MURH- arhiva/vijesti/2019/30 listopad 2019/52014_001.jpg

Ministar uprave Ivan Malenica sudjelovao je na 37. zasjedanju  Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe koji se održava u Strasbourgu od 29. do 31. listopada 2019. godine.
 

Teme zasjedanja su cyber-sigurnost, radni uvjeti lokalnih izabranih predstavnika, pravedna raspodjela poreza u prekograničnim područjima te uporaba jezika od strane lokalnih i regionalnih vlasti.
 
„Iznimna mi je čast što imam priliku obratiti vam se u okolnostima nakon što je Republika Hrvatska predsjedala Odborom ministara Vijeća Europe od svibnja do studenoga prošle godine, kao i činjenice da je na čelu Vijeća Europe, najstarije paneuropske organizacije koja obavlja važan posao u zaštiti sloboda, ljudskih prava i vladavine prava, gđa Marija Pejčinović Burić iz Republike Hrvatske, koja je upravo prošli mjesec preuzela dužnost glavne tajnice Vijeća Europe“, uvodno je istaknuo ministar Malenica
 „Politika Vlade Republike Hrvatske usmjerena je na izgradnju učinkovite javne uprave, depolitizaciju i učinkovito upravljanje ljudskim resursima u javnom sektoru te informatizaciji javnih usluga“, dodao je ministar uprave Ivan Malenica te se osvrnuo na planove Republike Hrvatske kojim se nastoji postići harmonija između građana, lokalnih zajednica i države.
 
„Upravo je u tijeku postupak povjeravanja poslova državne uprave županijama kojim će se smanjiti broj tijela državne uprave“, izjavio je ministar Malenica i naglasio kako se tom reformom nastoji pojednostaviti dobivanje potrebne dokumentacije u raznim upravnim područjima, odnosno sferama života.
 
Ministar Malenica izvijestio je i o provođenju aktivnosti koje za cilj imaju jačanje demokratskih načela koje promovira Vijeće Europe, a to je uvođenje preferencijalnog glasovanja na lokalnim izborima za članove predstavničkog tijela.
 
„Preferencijalno glasovanje već je uvedeno na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor kao i na izborima za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske“, naglasio je ministar uprave.
 
„Želim završiti svoje izlaganje s nadom u daljnji razvoj očuvanja vrijednosti Vijeća Europe i europskog duha, proširenje opsega suradnje s novim inovativnim projektima na područjima vladavine prava i demokracije u svrhu podupiranja mira i stabilnosti u ovom i svim ostalim dijelovima svijeta“, zaključio je ministar Malenica.
 
Kongres lokalnih i regionalnih vlasti, s više od 150 tisuća teritorijalnih zajednica u Europi, stvoren je s ciljem dodatnog pojačanja lokalnih i regionalnih dimenzija europske demokracije.
 
Ministar Malenica održao je i bilateralni sastanak s glavnom tajnicom Vijeća Europe gđom. Marijom Pejčinović Burić, predsjednikom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe g. Andersom Knape, generalnom direktoricom za demokraciju Vijeća Europe gđom. Snežanom Samardžić-Marković, direktoricom Centra stručnosti i za dobro upravljanje Vijeća Europe gđom. Alinom Tatarenko, direktoricom za ljudsko dostojanstvo, jednakost i upravljanje Vijeća Europe gđom. Claudiom Luciani, direktorom Odjela za demokratsko upravljanje Vijeća Europe Daniel Popescu i stalnim predstavnikom Republike Hrvatske pri Vijeću Europe g. Tomom Galliem.

Stranica