Ministar Malenica sudjelovao u panel raspravi „EU fondovi-izazovi za budućnost“

Slika /MURH- arhiva/vijesti/2019/5 listopad 2019/1.jpeg

U sklopu Dana regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ministar uprave Ivan Malenica sudjelovao je u panel raspravi, te se osvrnuo na planove Ministarstva uprave glede korištenja sredstava iz EU fondova.
 

Dani regionalnog razvoja održavaju se u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije s ciljem jačanja razvojnog potencijala svih hrvatskih regija.

Ministar Malenica naglasio je kako Ministarstvo uprave prepoznaje značaj EU fondova, osobito u kontekstu digitalizacije rada javne uprave.

„Ministarstvo uprave intenzivno radi na procesu digitalizacije kako bismo ukinuli administrativne prepreke s kojima se susreću naši sugrađani i poboljšali kvalitetu usluga“, izjavio je ministar uprave i dodao kako se u 2020. godini nastavlja s implementacijom novih usluga u sustav e-Građani.

Broj jedinstvenih korisnika u sustavu e-Građani od početka njegova uvođenja iznosi više od 769 tisuća korisnika, dok je građanima dostupna 61 usluga.

„Digitalizacija će zaživjeti u pravom smislu tek kada cjelokupno društvo prestane digitalizaciju doživljavati kao apstraktan pojam“, izjavio je ministar Ivan Malenica te pojasnio kako iz tog razloga Ministarstvo uprave svakodnevno radi na edukaciji građana.

„Edukacija o digitalizaciji od iznimne je važnosti kako bi što veći broj ljudi prigrlio prednosti digitalizacije, kojoj je najveća „kočnica“, bilo sa strane korisnika bilo sa strane javne uprave neinformiranost i zaziranje od nepoznatog“, kazao je ministar Malenica.

Danima regionalnog razvoja i fondova Europske unije prisustvovao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je istaknuo kako su u protekle tri godine angažmani ugovorenih projekata iz EU fondova narasli na oko 70 posto.

"Sredinom listopada 2016. bili smo kao država na samo 9 posto ugovorenih sredstava iz fondova Europske unije, a  sada smo na oko 76 posto. To je 61 milijarda kuna na raspolaganju našem gospodarstvu, infrastrukturi i ostalim sektorima. Za usporedbu, ukupni trošak izgrađenih autocesta od 1992. do sada je 62 milijarde kuna", zaključio je Plenković, dodavši kako će osigurani novac iz Europske unije biti potrošen u Hrvatskoj, omogućujući i lokalnoj samoupravi da ima novu, bržu kvalitetu razvoja, uz dodatni impuls europskih fondova.

Foto: MRRFEU/Hina 

Stranica