Ministarstvo poziva na dostojanstven prosvjed i nastavak dijaloga

Ministarstvo pravosuđa i uprave, na temelju Zakona o sudovima, kao tijelo koje obavlja poslove pravosudne uprave uputilo je dopis predsjednicima sudova, županijskim i općinskim državnim odvjetnicima o nužnosti organizacije rada pravosudnih tijela.

U dopisu Ministarstvo pravosuđa i uprave ukazuje na mjerodavne odredbe Zakona o sudovima, Zakona o državnom odvjetništvu kao i odredbe Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

Važećim Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike uređeno je pravo na plaćeni dopust, među kojima i pravo na isti vezano uz sudjelovanje na sindikalnim susretima, seminarima, obrazovanju za sindikalne aktivnosti i dr.

Međutim, člankom 94. propisano je da prava sindikata i povjerenika koja proizlaze iz kolektivnog ugovora odnose se na sindikate potpisnike i povjerenike sindikata potpisnika, a na odgovarajući se način primjenjuju na sindikate i povjerenike sindikata državne službe ako u državnom tijelu ne djeluje sindikat potpisnik.

Budući da Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika u čijoj se organizaciji provodi štrajk nije potpisnik Kolektivnog ugovora i da u državnom tijelu, odnosno Ministarstvu pravosuđa i uprave djeluje sindikat koji je potpisnik Kolektivnog ugovora, navedena odredba ne može se primjenjivati na službenike i namještenike u pravosudnim tijelima koji su u štrajku.

Uz to, prema tumačenju Povjerenstva za tumačenje Kolektivnog ugovora  utvrđeno je da za sudjelovanje na prosvjedu koji organizira sindikat službenik i namještenik nema pravo na plaćeni dopust. Navedeno ni na koji način ne znači pritisak na čelnike pravosudnih tijela, već je obveza Ministarstva u obavljanju poslova pravosudne uprave.

Svaki čelnik pravosudnog tijela odgovoran je za organizaciju rada i čelnik pravosudnog tijela i samostalno odlučuje o organizaciji rada odnosno odobravanju prava na korištenje godišnjeg odmora.

Ministarstvo pravosuđa i uprave poziva službenike i namještenike koji su u štrajku na dostojanstven prosvjed u demokratskom duhu te na nastavak dijaloga o uspostavi novog, kvalitetnijeg i održivog, sustava plaća u pravosuđu koji će vrednovati složenost svakog mjesta i propisati primjerene koeficijente.

Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama koji je Vlada Republike Hrvatske uputila u saborsku proceduru prekretnica je u upravljanju ljudskim potencijalima i preduvjet za donošenje nove Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova.
 
 

Pisane vijesti