Ministarstvo pravosuđa do kraja godine seli u Vukovarsku 49

Slika /arhiva/Root Folder/MPRH/Slike/2012/MP_Dezmanova ulica.jpg

Ministarstvo pravosuđa kao korisnik i Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) kao zakupac, potpisali su 6. kolovoza ove godine ugovor o zakupu Plivine zgrade u Ulici grada Vukovara 49.

Prosječna cijena zakupa cijele zgrade iznosi 721,5 tisuća kuna (96.200 eura) mjesečno, odnosno 66,8 kuna (8,9 eura) po četvornom metru uredskog prostora mjesečno, bez PDV-a. Ministarstvo pravosuđa trenutno za zakup izdvaja 734,8 tisuće kuna (97,9 tisuća eura) mjesečno, zajedno s Pravosudnom akademijom koja će također biti smještena u Plivinoj zgradi, te DSV-om i DOV-om koji će biti smješteni u državnom prostoru u Medulićevoj ulici, a koji danas koristi Ministarstvo. Cijena dosadašnjeg zakupa izražena je s PDV-om, a bez PDV-a iznosila bi 602 tisuće kuna (80,3 tisuće eura).

Ugovor je potpisan na 10 godina, pri čemu će prve dvije godine zakup uredskog prostora iznositi 577,5 tisuća kuna (77.000 eura) mjesečno, odnosno 53,4 kune (7,1 eura) po metru četvornom bez PDV-a, a od treće godine nadalje 757,5 tisuća kuna (101 tisuću eura) mjesečno, odnosno 70,1 kunu (9,3 eura) po četvornom metru.

Cijena zakupa odnosi se na cijelu zgradu i pripadajući parking, pri čemu će, uz Ministarstvo i Pravosudnu akademiju, u novom prostoru biti smještena i Agencija za zaštitu osobnih podataka koja će, razmjerno prostoru koji će koristiti, sudjelovati u podmirivanju zakupnine.

Ministarstvo pravosuđa koje trenutno funkcionira na osam adresa, odnosno šest lokacija u Zagrebu, preseljenjem će postići organizacijsko jedinstvo i uštede koje iz toga proizlaze, od troškova prijevoza, preko održavanja, do lakše organizacije rada i smanjenja zajedničkih službi. U novom prostoru bit će smještene sve službe Ministarstva, osim onih koje zakonski moraju biti izdvojene, poput probacijskih ureda. Preseljenje u novu zgradu odvijat će se prema redoslijedu otkaza zakupa prostora u kojima je danas smješteno Ministarstvo, a trebalo bi biti dovršeno do konca godine.

Nešto manje od 2.200 četvornih metara prostora u vlasništvu države, a koje danas koristi Ministarstvo pravosuđa, bit će predani AUDIO-u na raspolaganje. Većina će biti iskorištena za smještaj pravosudnih tijela sa zagrebačkog područja, koja su smještena u neodgovarajuće državne prostore ili su u zakupu. Županijski sud u Zagrebu i Trgovački sud u Zagrebu, koji oba imaju problem sa smještajem sudaca i službenika, dobit će dio prostorija u Petrinjskoj 12 koje danas koristi Središnji ured za zatvorski sustav Ministarstva. Iz prostora u Chromosovom tornju, za čiji se zakup mjesečno izdvaja 37 tisuća kuna, u državne prostore u Medulićevoj ulici preselit će Državnoodvjetničko vijeće i Državno sudbeno vijeće.

 Pisane vijesti | Obavijesti, upute i pozivi