Neformalni sastanak ministara pravosuđa i unutarnjih poslova država članica Europske unije

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Sofija/jha.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 25. i 26. siječnja 2018. godine u Sofiji je održan neformalni sastanak ministara pravosuđa i unutarnjih poslova država članica Europske unije. Hrvatsko izaslanstvo u dijelu pravosuđa predvodio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. 

Ministri pravosuđa pozvani su razmijeniti mišljenja o budućoj uspostavi i organizaciji rada Ureda europskog javnog tužitelja, temeljem Uredbe o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja, usvojene u listopadu prošle godine. S obzirom da će Ured usko surađivati s drugim institucijama, agencijama i tijelima Europske unije kao što su Agencija Europske unije za kaznenopravnu suradnju (EUROJUST), Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) i Europska Agencija za suradnju na području provedbe zakona (EUROPOL), ministri su iznijeli svoja stajališta vezana uz buduću suradnju s navedenim EU institucijama. Ured bi u potpunosti trebao postati funkcionalan i operativan za otprilike tri godine.
 
Također, ministri pravosuđa su razmijenili mišljenja o Prijedlogu Uredbe Vijeća o nadležnosti, priznavanju i izvršenju odluka u bračnim sporovima i u stvarima povezanima s roditeljskom odgovornošću te o međunarodnoj otmici djece (Uredba Bruxelles IIa), i to posebno u dijelu koji se odnosi na načelo međusobnog povjerenja između država članica u vidu priznanja i izvršenja odluka iz područja primjene predmetne Uredbe, kao i poduzimanja mjera u cilju zaštite najboljeg interesa djeteta i jamstvo prava roditelja na obranu. Naime, Uredbom Bruxelles IIa uvode se jedinstvena pravila o nadležnosti za razvod, rastavu i poništaj braka (bračni sporovi), kao i pravila za sporove o roditeljskoj odgovornosti s međunarodnim elementom te olakšava slobodan optjecaj presuda, autentičnih isprava i sporazuma u Uniji utvrđivanjem pravila o njihovom priznavanju i izvršenju u drugim državama članicama.
 
Zaključno, ministri pravosuđa su iznijeli i svoja mišljenja vezana uz uvođenje informatičkih tehnologija, kao što su umjetna inteligencija i robotika, u pravosudne sustave država članica, a sve u cilju unaprjeđenja i poboljšanja funkcioniranja pravosudnih tijela u nacionalnim i prekograničnim postupcima.

Pisane vijesti