„Noć knjige“ obilježena u kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima

Slika /slike/Zatvorski sustav/noć knjige.jpg
Kaznionice, zatvori i odgojni zavodi sudjelovali su i ove godine u obilježavanju manifestacije „Noć knjige 2015.“ koja se održala u četvrtak 23. travnja 2015. godine povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Za vrijeme trajanja manifestacije, u vremenu od 18.00 do 01.00 sat, omogućeno je, u skladu s kućnim redom, zatvorenicima i maloljetnicima da uz upaljena svjetla čitaju knjige.

Uz čitanje knjiga i dulji rad zatvorskih knjižnica iz kojih su zatvorenici mogli posuđivati knjige, tijekom ovogodišnje manifestacije organizirano je niz zanimljivih aktivnosti. Tako su u Kaznionici u Lipovici-Popovači organizirali proglašenje najčitača, koji je potom ostalim zatvorenicima preporučio literaturu za čitanje. U Kaznionici i zatvoru u Šibeniku izradili su plakat na koji su zalijepili citate književnika i poznatih osoba na temu važnosti čitanja. Organizirali su i čitanje ulomaka iz omiljenih knjiga zatvorenika. U Kaznionici u Glini zatvorenici su također pripremili plakat o važnosti čitanja knjiga.

Radionica noći pričanja priča uz korištenje „storytelling“ karata održana je u Zatvor u Dubrovniku, a za zatvorenike koji više vole gledati filmove održana je projekcija filmova koji su ekranizirani na temelju književnih djela. U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama Dubrovnik, u prostorijama knjižnica  organizirano je prikupljanje knjiga za Zatvor u Dubrovniku.

U Zatvoru u Karlovcu u suradnji s Gradskom knjižnicom „Ivan Goran Kovačić“ iz Karlovca održano je predavanje i projekcija filma na temu „Svijet podzemlja“  gdje su prisutni upoznati s istraživanjem spilja i jama hrvatskog krša. Gradska knjižnica „I. G. Kovačić“ tom je prigodom uručila određeni broj odabranih knjiga Zatvoru u Karlovcu te je istaknuta vrijednost i značenje knjiga s ciljem motiviranja zatvorenika da čitaju knjige kako bi obogatili svoj rječnik te stekli nova znanja.

Ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak, Dubravka Šurlan i knjižničarka Martina Bašić su zbog ranije planiranih aktivnosti u sklopu manifestacije „Noć knjige 2015.“  u ponedjeljak, 27. travnja 2015. godine u Zatvoru u Sisku predstavile rad knjižnice, te istakle važnost čitanja knjiga. Zatvorenici su tom prigodom predstavili svoje literarne radove.

Za maloljetnice je u Odgojnom zavodu u Požegi organizirano zajedničko čitanje i razgovor o knjizi „Djevojčica i div“ autorice Neli Kodrić Filipović koja govori o različitim životnim strahovima.

Pisane vijesti | Zatvorski sustav