Pokazna vježba službenika Sektora osiguranja Uprave za zatvorski sustav – interventnih timova službenika pravosudne policije

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Dana 27. travnja 2015. godine, u organizaciji Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav i Centra za izobrazbu, u Zatvoru u Zagrebu održana je vježba postupanja službenika odjela osiguranja prilikom situacija značajnijeg narušavanja reda i sigurnosti u kaznenim tijelima, koju je svojom prisutnošću podržao ministar pravosuđa g. Orsat Miljenić, pomoćnik ministra nadležan za zatvorski sustav g. Ivica Šimac i pomoćnica ministra nadležna za Upravu za organizaciju pravosuđa gđa. Gordana Klarić.

Vježbu je izvelo ukupno trideset službenika pravosudne policije, pripadnika interventnih timova službenika pravosudne policije iz raznih kaznenih tijela, Kaznionice u Lepoglavi, Kaznionice i zatvora u Požegi, Zatvora u Puli i Zatvora u Zagrebu te, kao gosti, u jedan dio programa uključeni su službenici Službe osiguranja pravosudnih tijela.

U okviru vježbe, pripadnici interventnih timova demonstrirali su kompetencije potrebne za djelovanje u spomenutim situacijama visokoga rizika, te uspješno rješavanje istih. Kroz provođenje pokaznih vježbi i permanentno provođenje treninga koji se sastoji od situacija s kojima će se službenici pravosudne policije u svom radu zasigurno sresti, podiže se razina osposobljenosti i smanjuje se potencijalni rizik za sve sudionike u procesu rješavanja ovih posebno zahtjevnih zadaća.

Iz razloga pravodobnog, brzog i učinkovitog otklanjanja izvanrednih i teških incidentnih situacija u kaznenim tijelima u Republici Hrvatskoj uočena je potreba za osnivanjem i djelovanjem interventnih timova pravosudne policije. Pripremne radnje započete su tijekom 2013. godine, a tijekom 2015. godine selektivno je uveden koncept rada interventnih timova pravosudne policije s tendencijom širenja na cijeli zatvorski sustav.

Ističemo da koncept rada interventnih timova primjenjuje većina zatvorskih sustava država članica Europske unije, tako da se ovim aktivnostima i u ovom području zatvorski sustav Republike Hrvatske ujednačava s praksom država Europske unije te podiže standarde penološke prakse u Republici Hrvatskoj.

Ministar pravosuđa g. Orsat Miljenić istaknuo je značaj i iznimnu važnost uvođenja ovog koncepta rada, uz poticaj za daljnji rad s ciljem razvoja i napretka u području kvalitete i učinkovitosti u izvršavanja službenih zadaća.

Pisane vijesti | Zatvorski sustav