Novim prijedlogom Ministarstva pravosuđa i uprave primanja pravosudnih dužnosnika veća za 698 eura neto u manje od godinu dana

Slika /slike/01 Vizuali za priopćenja/Vizuali za priopćenja 750 x 500 (2).png

Ministarstvo pravosuđa i uprave predložilo je Udruzi hrvatskih sudaca uvođenje materijalnih prava za pravosudne dužnosnike čime bi se ukupna primanja sudaca uvećala za 698 eura neto u manje od godinu dana. 

Predloženi model koji je na današnjem sastanku u Ministarstvu članovima Udruge predstavio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica uključuje uvođenje prava na božićnicu, regres, uskrsnicu, darova za djecu, sistematski pregled, a sve u visini ugovorenoj za državne službenike i namještenike.
 
Ovo su prava koja pravosudni dužnosnici do sada  nisu imali, a to bi na mjesečnoj razini značilo dodatno povećanje od oko 115 eura neto. Podsjećamo da je, nakon usvajanja zakonskih izmjena u lipnju prošle godine, prosječna neto plaća najbrojnije skupine pravosudnih dužnosnika već uvećana za 583 eura neto. Predstavnici Udruge hrvatskih sudaca poručili su kako će o prijedlogu raspraviti na svojim tijelima te se povratno javiti s odlukom.

Ministarstvo pravosuđa i uprave ostaje privrženo dijalogu s predstavnicima pravosudnih tijela o uređenju sustava plaća pravosudnih dužnosnika, međutim isto tako ističe da se učinci tog uređenja ne mogu realizirati dok se ne uredi sustav plaća službenika i namještenika u državnoj službi i javnim službama zbog kojega su suci prethodno provoditi tzv. mjere upozorenja.

Inicijativu o uređenju plaća u pravosuđu pokrenulo je Ministarstvo pravosuđa i uprave krajem 2022. godine u okviru šireg uređenja sustava plaća i od samog početka procesa ima otvoreni dijalog sa svim dionicima. Osnovana Radna skupina za cjelovito uređenje sustava plaća koje uključuje pitanje indeksacije i stupnjevanje plaća pravosudnih dužnosnika kontinuirano radi, a rješenje za uređenje sustava plaća može se tražiti samo u okvirima institucionalnog djelovanja i sukladno vremenskim, ljudskim i financijskim mogućnostima.

Opetovano ponavljanje da se plaće sudaca uređuju svojevoljno, nažalost pokazuje manjak razumijevanja ustavnopravnog uređenja Republike Hrvatske, uloge Hrvatskog sabora kao i djelokruga rada Vlade Republike Hrvatske.

Podsjećamo da se sustav uređenja plaća sudaca od 90-ih godina mijenjao, kao i metodologija izračuna osnovica plaća. Uključujući i uređenje prema kojem je Vlada samostalnim aktom uređivala osnovicu, kao i činjenicu da su u mandatima prijašnjih Vlada osnovice samoinicijativno smanjivanje, a da su pritom reakcije sudbene vlasti gotovo izostale ili se barem nisu odrazile na poštivanje prava na pristup sudu.

Vladavina prava počiva na osiguranju pravne zaštite svih građana i jednakom pristupu sudu. Vjerujemo da će Vrhovni sud, kao najviši sud u Republici Hrvatskoj, poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi se osigurala jedinstvena primjena prava i ravnopravnost svih stranaka u postupku. Također, vjerujemo da će predsjednici sudova sukladno normativnim ovlastima organizirati uredno i pravodobno obavljanje svih poslova na sudu, odnosno osigurati redovan rad sudova, a Ministarstvo pravosuđa i uprave u okviru svojeg djelokruga razmotrit će poduzimanje mjera s ciljem osiguranja ustavnog prava na pristup sudu.
 

Pisane vijesti