Obilježavanje Europskog dana pravosuđa

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Konferencija Brže, bolje, modernije pravosuđe/Panel I_slika 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo pravosuđa je u srijedu, 25. listopada 2017. godine povodom Europskog dana pravosuđa organiziralo Konferenciju "Brže, bolje i modernije pravosuđe", kao i manifestaciju Dan otvorenih vrata.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na Konferenciji je uvodno pozdravio sve prisutne te istakao kako je stanje pravosuđa bitno bolje nego prijašnjih godina, broj nereiješenih predmeta je smanjen, a sudski postupci su ubrzani. Najavio je proširenje e-Spisa koji će odvjetnicima, javnim bilježnicmai i svim sudionicima sudskog postupka omogućiti komuniciranje u digitalnom obliku. Također je najavio i  organizacijske promjene kroz izmjene Zakona o područjima i sjedištima sudova, Zakona o sudovima i Zakona o državnom sudbenom vijeću s ciljem spajanja prekršajnih sudova s općinskim sudovima te ubrzanje postupke imenovanja sudaca.

Konferenciju „Brže, bolje, modernije pravosuđe“  otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr.sc. Andrej Plenković  istaknuvši da se temom o bržem, boljem i modernijem pravosuđu jasno naznačuje smjer kojim želi ići naša Vlada te se jasno definiraju zadaća i vizija Ministarstva pravosuđa.

Predsjednik Vlade: Pravosuđe potrebno učiniti još bržim i učinkovitijim te vratiti povjerenje u njegovo funkcioniranje


Istaknuo je kako je punih 12 godina rad pravosudnih tijela ključno političko, pravno i ekonomsko pitanje koje je uvijek u središtu interesa medija i javnosti te da je reforma pravosuđa dugotrajan proces. Potrebno je učiniti dodatne napore kako bi Hrvatska dosegla najviše europske standarde. Naglasio je kako je  Vlada osnovala radnu skupinu koja će u dogledno vrijeme pripremiti novi i cjeloviti Ovršni zakon, naglasivši da je ova tema povezana s objektivnim problemima brojnih ljudi koji su blokirani i koji žive na rubu socijalne egzistencije.


Na konferenciji su se okupili najviši predstavnici sudova, državnog odvjetništva, odvjetničke, javnobilježničke i gospodarske komore.

Cilj konferencije bila je stručna rasprava o putu daljnjeg razvoja pravosuđa a sama Konferencija sastojala se od tri panela : Moderno pravosuđe, Dugotrajnost sudskih postupaka te Alternativni način rješavanja sporova potrošača i gospodarstvenika.

Na panelu Moderno pravosuđe sudionici panela bili su ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Đuro Sessa, glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Robert Travaš, predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore Lucija Popov te predsjednik uprave Financijske agencija Dražen Čović.



Na panelu Dugotrajnost sudskih postupaka sudionici panela bili su zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske Marin Mrčela, zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Dražen Jelenić, dopredsjednik Hrvatske odvjetničke komore Mladen Klasić te pomoćnik Glavnog tajnika Hrvatske gospodarske komore Branimir Kos.


Na panelu Alternativni načini rješavanja sporova potrošača i gospodarstvenika sudionici panela bii su zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Boris Koketi, predsjednik Hrvatske udruge za mirenje dr.sc. Srđan Šimac, odvjetnik Petar Petrić te predsjednik Stalnog arbitražnog sudište pri HGK prof.dr.sc. Hrvoje Sikirić.




Na Danu otvorenih vrata u Ministarstvu pravosuđa učenici srednjih škola: Privatne gimnazije i ekonomske škole Karina Zrinski, Privatne gimnazije i strukovne škole „Svijet“, Upravne škole Zagreb, II Gimnazije te studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu upoznali su se s djelokrugom i načinom rada Ministarstva.
 
Učenike i studente su službenici Ministarstva pravosuđa upoznali s radom svih ustrojstvenih jedinica Ministarstva kao što su Uprava za organizaciju pravosuđa, Uprava za građansko, trgovačko i upravno pravo te Glavno tajništvo.
 

Manifestacija Dan otvorenih vrata bila je i prigoda da se upoznaju kako mogu koristiti elektroničke servise Ministarstva pravosuđa kao što su e-predmet, e-oglasna ploča, sudski registar, uređena zemlja –ZIS te sustav Europske unije (BRIS), ali i da se upoznaju s poslovima Probacijske službe. 
 
U predvorju Ministarstva pravosuđa organizirana je i izložba radova zatvorenika koji izdržavaju kaznu zatvora u Kaznionici u Lepoglavi, Kaznionici u Glini, Kaznionici i zatvoru u Požegi i Kaznionici u Turopolju.

Pisane vijesti | Konferencije i okrugli stolovi