Obilježen Europski dan pravosuđa

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Dan otvorenih vrata/IMG_1890.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Povodom Europskog dana pravosuđa – 25. listopada, na svim sudovima u Republici Hrvatskoj te u Ministarstvu pravosuđa organizirani su Dani otvorenih vrata.

Sudovi su mogli odabrati jedan dan kada će organizirati Dan otvorenih vrata na svojem sudu i to od 25. listopada do 3. studenog 2016. godine, dok se Ministarstvo pravosuđa odlučilo Dan otvorenih vrata organizirati u petak, 4. studenog 2016. godine.

Od 77 sudova u Republici Hrvatskoj, svi su sudovi, osim Vrhovnog suda Republike Hrvatske, organizirali manifestaciju Dan otvorenih vrata.

Izrađeni su i plakati koji su korišteni u svrhu informiranja o ovom događanju te su pripremljeni upitnici za posjetitelje radi prikupljanja povratnih informacija u vidu komentara, prijedloga i sugestija.

Dan otvorenih vrata u Ministarstvu pravosuđa organiziran je u suradnji sa svim ustrojstvenim jedinicama Ministarstva koje su pripremile prijedloge i prezentirale svoj rad posjetiteljima. 

Visoki upravni sud Republike Hrvatske je u sklopu Dana otvorenih vrata primio studente Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci koji su iskazali interes posjetiti i Ministarstvo pravosuđa pa im je ovo Ministarstvo organiziralo obilazak 3. studenog 2016. godine.

Prema pristiglim izvješćima razvidno je kako je organiziranje navedene manifestacije polučilo uspjeh, a kao jedini problem pokazala se kratkoća vremena za organiziranje te nije bilo adekvatnog odaziva građana. Unatoč kratkom roku, pozivu su se u najvećoj mjeri odazvale škole i fakulteti što je i bila prvenstvena ciljana skupina.

Većina građana i medija koji su sudjelovali iskazali su pohvale i dali prijedlog da se češće organiziraju ovakva događanja.

Stoga je u planu da se 25. listopada svake godine organizira Dan otvorenih vrata, a u slučaju da 25. pada na dane vikenda, manifestacija bi se održala prvi sljedeći radni dan. Tako bi građani Republike Hrvatske upoznali sudove i njihov djelokrug rada, svoja prava, kao i poslove koje obavlja Ministarstvo pravosuđa, ali bi se dobila i bolja pokrivenost i popraćenost medija.

U cilju što kvalitetnijeg informiranja izradit će se brošure i letci s osnovnim podacima koji će se građanima dijeliti na taj dan, a s pripremom sadržaja za iste započet će se nakon analize svih pristiglih izvješća sudova vezanih za komentare građana.

Ujedno, korisno bi bilo ostvariti kontakte sa svim osnovnim i srednjim školama, visokim školama i učilištima te sveučilištima i organizirati ili obilaske ili predavanja, ovisno o iskazanom interesu te je u tom smislu već započeto ostvarivanje kontakata i prikupljanje informacija na zagrebačkom području.
 
 

Pisane vijesti