Održan međunarodni simpozij

Slika /slike/vijesti naslovnica/Međunarodni simpozij - zatvorski sustav/02 (7206).jpg

U organizaciji Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj i ICITAP-a (Department of Justice’s International Criminal Investigative Training Assistance Program), a u suradnji s Ministarstvom pravosuđa Republike Hrvatske, u Zagrebu je dana 25. i 26. travnja 2017. godine održan međunarodni simpozij na temu suzbijanja zatvorske radikalizacije na području Jugoistoče Europe. 

S obzirom na povećanu prijetnju od terorizma, ali i nove oblike i metode terorističkog djelovanja, nužno je zajedničko djelovanje i uska suradnja različitih tijela, institucija i organizacija u borbi protiv ovog fenomena, na lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini. Kao mjesto pogodno za promoviranje i širenje radikalnih ideja te regrutiranja potencijalnih nasilnih ekstremista sve se češće spominju i zatvori, s obzirom da se kao akteri pojedinih terorističkih napada pojavljuju osobe koje su se nalazile u zatvoru i koje su upravo u zatvoru prihvatile ideje radikalnog ekstremizma.
 
Stoga je ovaj Simpozij organiziran upravo kako bi se zatvorskim službenicima i drugim stručnjacima s područja Jugoistočne Europe, koji rade s osuđenim osobama, dali potrebi alati i znanja koji će im pomoći u detekciji problema, identifikaciji osoba koje mogu predstavljati rizik za širenje radikalnih ideja, odnosno osoba koje su zbog svoje ranjivosti pogodne za prihvaćanje ovakvih ideja, postupanju s ovakvim osobama i mogućnostima njihove rehabilitacije te uspostavljanju komunikacije s relevantnim tijelima kako bi se osigurala sigurnost zajednice.

Ispred Ministarstva pravosuđa na Simpoziju je sudjelovao državni tajnik dr.sc. Kristian Turkalj, koji se prisutnima obratio uvodnim govorom, a sudionici Simpozija bili su i upravitelj Kaznionice u Glini Željko Šešerin te pomoćnik upravitelja Kaznionice u Lepoglavi Ivica Marković, koji je ukratko prezentirao organizaciju izvršavanja kazne zatvora u Republici Hrvatskoj u kontekstu preventivnog djelovanja na pojavu radikalizacije i nasilnog ekstremizma.



Pisane vijesti