Održan neformalni sastanak s veleposlanicom Kraljevine Norveške

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/22-02-2017- sastanak s veleposlanicom Kraljevine Norveške/IMG_2618.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa Ante Šprlje i državne tajnice Sanja Mišević i Maja Grubišin sastali su se u srijedu, 22. veljače 2017. godine s veleposlanicom Kraljevine Norveške Astrid Versto.

Na sastanku se razgovaralo o uspješno završenim projektima koji su financirani od strane Kraljevine Norveške, s posebnim naglaskom na uskoro finaliziran projekt potpune obnove zgrade pravosudnih tijela u Karlovcu.

Ministar pravosuđa i veleposlanica Kraljevine Norveške dotakli su se i teme mogućih budućih zajedničkih projekata u Hrvatskoj jer je jedan od strateški najznačajnijih kapitalnih projekata za pravosudni sustav izgradnja trgova pravde u Splitu i Zagrebu.

Ova dva najveća grada, kako po stanovništvu, tako i po gospodarskim  aktivnostima, imaju najlošije infrastrukturne kapacitete u pravosuđu. Općinski sud u Splitu, koji je drugi najveći sud u državi, smješten je u napuštenoj vojarni Sv. Križ na Dračevcu, nekoliko kilometara izvan samog Grada. S druge strane, područje Grada Zagreba poseban je izazov.  Održavanje zgrada rasprostranjenih po cijelom Gradu Zagrebu i okolici postao je ogroman financijski teret za državu, ali i uzrok neučinkovitog funkcioniranja pravosudnih tijela.

Oba projekta kapitalnih ulaganja predstavljaju značajan financijski teret za proračun pa se rješenja problemu pokušavaju iznaći sufinanciranjem kroz EU fondove, odnosno putem darovnice kao one u sklopu koje se financirala obnova zgrade pravosudnih tijela u Karlovcu.

Rješavanje problema infrastrukture u pravosuđu, posebno u Splitu i Zagrebu, prioritet je Ministarstva pravosuđa u ovom mandatu.  

Zaključno, ministar pravosuđa Ante Šprlje i državna tajnica Maja Grubišin na sastanku su uputili usmeni poziv veleposlanici Kraljevine Norveške Astrid Versto za sudjelovanjem na okruglom stolu o medijima i pravosuđu, koji je Veleposlanica prihvatila, ali i pohvalila napore u jačanju komunikacije medija s pravosudnim tijelima, odnosno da se zajedničkom suradnjom podigne etika i objektivnost izvještavanja o funkcioniranju pravosudnog sustava, pojedinih pitanja i predmeta u tijeku. 

Pisane vijesti