Održan okrugli stol s temom „Elektronički nadzor na putu od pilot projekta ka trajnoj implementaciji“

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Okrugli stol_Elektronički nadzor na putu od pilot projekta ka trajnoj implementaciji/jana.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U četvrtak, 13. srpnja 2017. godine u Kući Europe održan je okrugli stol povodom završetka Pilot-projekta elektroničkog nadzora pod nazivom „Elektronički nadzor na putu od pilot projekta ka trajnoj implementaciji“.

Pilot projekt koji je provodio Sektor za probaciju Ministarstva pravosuđa dio je Prijelaznog instrumenta Europske unije za Hrvatsku „Podrška daljnjem razvoju i jačanju probacijske službe u Republici Hrvatskoj“.
Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici Europske komisije u RH,  Ministarstva pravosuđa, Ministarstva unutarnjih poslova, Državnog odvjetništva, sudova, Pravosudne akademije i drugih organizacija koje surađuju sa Probacijskom službom.
Načelnica Sektora za probaciju gđa. Jana Špero istaknula je odlične rezultate provedenog pilot-projekta, a  g. Goran Brkić je prezentirao detalje pilot projekta čija je priprema započela 2016. godine, a sama provedba trajala 100 dana u 2017. godini.
Europski ekspert, g. Pedro Ferreira Marum, zamjenik direktora u House of Justice u Belgiji, održao je prezentaciju o razvoju elektroničkog nadzora i njegovoj primijeni u Europi.
Okupljenima su se obratili i predstavnici tvrtke Opus d.o.o. iz Mostara, g. Vedran Smiljanić i g. Robert Bošnjak, dobavljači opreme za elektronički nadzor, koji su pojasnili kako funkcionira oprema za elektronički nadzor.
Predstavnici Sektora za probaciju će, obzirom na odlične rezultate, predložiti trajno uvođenje elektroničkog nadzora u Hrvatsku.
Također je najavljeno i da će Sektor za probaciju kao suorganizator  u travnju 2018. godine u Zagreb biti domaćin 11. međunarodne konferencije o elektroničkom nazoru, najvažnijeg okupljanja stručnjaka sa područja elektroničkog nadzora, koju svake dvije godine organizira CEP, krovno udruženje probacijskih službi u Europi.
Okrugli stol završen je raspravom u kojoj su predstavnici različitih tijela istakli zadovoljstvo suradnjom na pilot-projektu te izrazili dodatne ideje o mogućnostima elektroničkog nadzora u budućnosti. Sektor za probaciju zahvalan je svima koji su sudjelovali na provođenju pilot-projekta elektroničkog nazora.  

Pisane vijesti | Probacija