Održan trilateralni ministarski sastanak u Helsinkiju

Slika /slike/vijesti naslovnica/23-08-2018/IMG_0803.JPG

Dana 22. kolovoza 2018. godine u Helsinkiju održan je trilateralni ministarski sastanak „Trija“ na kojem su uz ministra Dražena Bošnjakovića sudjelovali finski ministar pravosuđa g. Antti Häkkänen i rumunjski ministar pravosuđa Tudorel Toader.

Cilj sastanka triju zemalja je suradnja tijekom predstojećih predsjedanja Vijećem Europske unije. Rumunjska će predsjedati Vijećem EU u prvoj polovici 2019. godine, nakon čega slijedi finsko predsjedanje u drugoj polovici 2019. godine te hrvatsko u prvoj polovici 2020. godine. Ministri pravosuđa na sastanku su raspravljali o stanju priprema u svakoj zemlji za predstojeće predsjedavanje te usuglašavanju ciljeva i aktivnosti.
 
Ministarstava pravosuđa triju zemalja trenutno su u fazi priprema za predstojeća predsjedanja (institucionalni ustroj, međuresorna koordinacija, kadrovska rješenja, izrada programa zakonodavnih aktivnosti Trija i nacionalnih prioriteta).
 
U pogledu sadržaja, Program predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU-a tematski će se naslanjati na Program Trija, uz dodatnu razradu prioritetnih mjera i aktivnosti prema formacijama Vijeća EU te će u tom Programu Republika Hrvatska promicati i neke specifične nacionalne prioritete.
 
Pored navedenog, posebna pažnja će se posvetiti i pitanju proširenja  EU te ispunjavanju svih zahtjeva u poglavljima 23. (Pravosuđe i temeljna prava) i 24. (Pravda, sloboda i sigurnost) od strane država kandidatkinja.

Pisane vijesti | Multilateralni sastanci