Održana 11. Konferencija o elektroničkom nadzoru „Blurring boundaries; making and breaking connections"

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Probacija - 11 konferencija/1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Više od 230 sudionika iz 40 zemalja sudjelovalo je od 16. do 18. travnja 2018. godine u programu 11. Konferencije o elektroničkom nadzoru „Burring boundaries: making and  breaking connections“, koju je u zagrebačkom hotelu Sheraton organizirao Sektor za probaciju Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske u suradnji s Konfederacijom europske probacije (CEP - Confederation of European Probation).

Juro Martinović, državni tajnik Ministarstva pravosuđa, svečano je otvorio Konferenciju nakon uvodnih govora kojima su se sudionicima obratili Jana Špero, pomoćnica ministra za zatvorski sustav i probaciju, Gerry McNally, predsjednik CEP-a te Willem van der Brugge, glavni tajnik CEP-a.

Ispred Ministarstva pravosuđa su o iskustvu provedenog pilot projekta elektroničkog nadzora u Republici Hrvatskoj uz navedene hrvatske dužnosnike svoj doprinos dali predstavnici Sektora za probaciju Goran Brkić te Vesna Zelić Ferenčić kao i Pedro Ferreira Marum, belgijski stručnjak za elektronički nadzor koji je također sudjelovao u provedbi pilot projekta u Hrvatskoj.

Predavanja i radionice o elektroničkom nadzoru fokusirale su se na teme primjene elektroničkog nadzora u područjima zdravstva, imigracije i radikalizacije koja u suvremenim društvima mnogih država predstavlja društvene izazove. Putem izlaganja brojnih stručnjaka te rasprava sudionika obrađene su i teme primjene elektroničkog nadzora i primjenjivih programa (aplikacija) kao suvremena pomagala kod rehabilitacije i društvene reintegracije osuđenika. Posebna pažnja je posvećena i etičkim pitanjima kod primjene elektroničkog nadzora kao što je njegov opseg primjene te uporaba od strane probacijskih službi, policije te zatvorskih sustava u raznim državama.

Brojni proizvođači opreme za elektronički nadzor predstavili su svoje proizvode i najnovije tehnologije, omogućivši uvid zainteresiranim osobama u najnovije tehnologije i mogućnosti na području elektroničkog nadzora.

Pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice grada Zagreba, ZET-a i Grada Zagreba, omogućene su organizirane posjete kulturno povijesnim znamenitostima Grada Zagreba.

Pisane vijesti | Probacija