Održana 12. sjednica Vlade Republike Hrvatske

Slika /slike/malenica 2.PNG

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj sjednici prihvatila je nacrt prijedloga zakona o dopunama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU te tri izvješća iz nadležnosti Ministarstva pravosuđa i uprave.

Prihvaćena su Izvješća o radu probacijske službe za 2019., o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda i o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć i utrošku sredstava u 2019 godini.

"Zakonom o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije uređeno je područje kaznene suradnje u državama članica Europske Unije te se tim zakonom u domaći pravni poredak transponiraju zakonodavni akti Europske Unije u pravnom području. Dopunama zakona osigurava se provedba Uredbe 2018/1805 od 14. studenog 2018. o priznavanju naloga za zamrzavanje naloga za oduzimanje koji se primjenjuje u državama članica Europske Unije od 19. prosinca 2020. godine. Zamjenjuju se i odredbe okvrine odluke Vijeća 2003/577 od 22. srpnja 2003. i okvirne odluke Vijeća 2006/783 26. listopada 2006. te se danom stupanja na snagu Uredbe prestaju vrijediti određene odredbe zakona Glava treća (III) i Glava peta (V) osim na odnosu na Irsku i Dansku za koju uredba nije obvezujuća niti se na njih primjenjuje" izjavio je ministar Malenica te dodao kako su ovim prijedlogom propisana nadležna tijela županijskih sudova za primanje, priznavanje i za izdavanje naloga o zamrzavanju i nalogu o oduzimanju.

Obrazlažući Izvješće o radu probacijske službe ministar Malenica kazao je da je tijekom 2019. godine zaprimljeno 3825 novih predmeta, a završilo je 3873 predmeta, te da su osobu uključene u probaciju odradile ukupno 610 000 sati rada za opće dobro.

Nastavno na Izvješće o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda, ministar Malenica izjavio je kako su ukupni kapaciteti u kaznionicama i zatvorima bili namijenjeni 3919 zatvorenika i da je kroz sustav prošlo ukupno 12600 zatvorenika različitih formalno pravnih statusa.

„Ističe se da je evidentan stalan porast broja istražnih zatvorenika. Povećanje u 2019. godini možemo povezivati s povećanjem istražnih zatvorenika kojima je izrečena mjera istražnog zatvora radi počinjenja kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske Unije i potpisnici Schengenskog sporazuma“ izjavio je ministar Malenica.

U Izvješću o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć i utrošku sredstava u 2019. godini ministar Malenica istaknuo je da su pružatelji primarne pravne pomoći pružili pravnu pravnu pomoć u 20679 slučajeva. Uredi državne uprave, županije i gradski ured Grada Zagreba zaprimili su ukupno 5800 zahtjeva za odobravanje sekundarne pravne pomoći, a od čega su odobrili ukupno 4109 zahtjeva.

Pisane vijesti