Održana konferencija „Dan zaštite podataka: Suočavanje s novim izazovima“

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/16-01-2020- konferencija-Dan zaštite podataka-Suočavanje s novim izazovima/49393851952_e497750a69_o.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Povodom Europskog dana zaštite podataka državni tajnik Josip Salapić sudjelovao je na konferenciji „Dan zaštite podataka 2020: Suočavanje s novim izazovima“ organiziranoj u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije u četvrtak, 16. siječnja 2020. godine. 

Uvodne govore održali su ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Anto Rajkovača, državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić, državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip Salapić te potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
Cilj Konferencije je doprinijeti unapređenju područja zaštite podataka, kao i podizanju razine svijesti o zaštiti osobnih podataka i privatnosti, temeljnim pravima ugrađenima u Povelju Europske Unije o temeljnim pravima kao i Ustav RH.
Suvremene informacijsko-komunikacijske tehnologije omogućile su nezamislivo brz protok informacija te korjenito promijenile način obrade osobnih podataka. Nastale promjene rezultirale su donošenjem Opće uredbe o zaštiti podataka poznatije pod akronimom GDPR, kao čvrstog i usklađenog okvira na razini cijele EU. GDPR se temelji na odlučnoj provedbi i pouzdanosti s osobitim naglaskom na važnost stvaranja povjerenja kao ključa razvoja digitalne ekonomije na čitavom unutarnjem tržištu EU, a u čemu vrlo važnu ulogu imaju nadzorna tijela za zaštitu osobnih podataka.
Tema Konferencije, kroz detaljnija izlaganja i panel-diskusije bila je zaštita digitalnog identiteta i privatnosti u hiperpovezanom svijetu te umjetna inteligencija i novi izazovi za zaštitu podataka.
Zajednička poruka svih govornika poziva i naglašava inzistiranje na važnosti zaštite osobnih podataka te prvenstveno ljudskih prava svih građana RH i EU koja bi se mogla kršiti na rastućim internetskim platformama.

Pisane vijesti | Konferencije i okrugli stolovi