Održana konferencija „Žrtve kaznenih djela – unapređenje sustava zaštite kroz individualiziranu procjenu potreba“

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Konferencija 22 09 2016/IMG_7358.JPG
  • Slika
  • Slika

U Zagrebu je 22. i 23. rujna, u hotelu Dubrovnik, održana konferencija „Žrtve kaznenih djela – unapređenje sustava zaštite kroz individualiziranu procjenu potreba u okviru projekta „Ciljana i rana procjena potreba i podrška žrtvama kaznenih djela“, koji Hrvatski pravni centar provodi u suradnji s Ministarstvom pravosuđa RH i Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici civilnog društva, ministarstva pravosuđa, ministarstva socijalne politike i mladih, Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Ureda pučke pravobraniteljice, akademske zajednice, sudaca, Pravosudne akademije, itd.   
Na konferenciji su bili predstavljeni rezultati istraživanja provedenih u okviru projekta, kao i primjeri domaće i europske dobre prakse u području podrške i zaštite žrtvama kaznenih djela i prekršaja.
Zoran Burić i Branka Lučić proveli su analizu i istraživanje u kojoj mjeri je Direktiva 2012/29/EU implementirana u hrvatsko zakonodavstvo i institucionalnu praksu, posebno u odnosu na informiranje žrtve kaznenog djela ili prekršaja, suradnju tijela i indvidualnu procjenu potreba. Rezultat tog istraživanja su preporuke za unapređenje sustava zaštite žrtava, koje su izloženje i raspravljene na kraju konferencije.
Također, predstavljeno je empirijsko istraživanje provedeno od strane agenije Ipsos  kojima se pokušalo istražiti postojeće usluge koje pružaju udruge i njihove resurse, interese i prepreke za ostvarivanje punog potencijala u području  podrške i zaštite žrtava. Njime su bile obuhvaćene udruge koje aktivno djeluju u tom području, ali i one koje su zainteresirane djelovati u budućnosti.
Ovo događanje ujedno je i uvod u drugi dio projekta čiji je cilj izrada alata za individualnu procjenu potreba žrtava.

Pisane vijesti