Održana početna konferencija projekta "Uvođenje Barnahus modela u Hrvatskoj"

  • Slika /slike/Projekti/Barnahus/4.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Cilj projekta je poboljšati pristup i kvalitetu pravosudnog sustava za djecu koja su žrtve nasilja u Hrvatskoj.

Društvo je učinkovito onoliko koliko štiti najranjivije, a među nama nema ranjivije skupine od djece, posebice od djece koja su preživjela bilo kakav oblik nasilja ili zlostavljanja. Uvođenje Barnahus modela u Hrvatskoj donijet će značajne promjene u naš pravni i institucionalni sustav i društvo u cjelini“, naglasio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na početnoj konferenciji projekta uvođenja Barnahus modela u utorak, 30. siječnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Cilj  zajedničkog projekta Ministarstva pravosuđa i uprave,  Europske komisije  i Vijeća Europe je poboljšati pristup i kvalitetu pravosudnog sustava za djecu koja su žrtve nasilja u Hrvatskoj, kako bi se smanjilo nepotrebno odugovlačenje u obradi takvih slučajeva, te omogućiti da sva djeca koja su žrtve seksualnog nasilja imaju pristup pravosuđu prilagođen djeci.

„Vlada Republike Hrvatske prepoznala je Barnahus model kao primjer dobre prakse postupanja prema djeci žrtvama kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja, u sigurnom i njima prilagođenom okruženju. Uspostavljanje Dječje kuće u Republici Hrvatskoj, po modelu Barnahusa, dio je naših strateških dokumenata budući da je jedna od mjera provedbe Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja za razdoblje od 2022. do 2027. godine.“ izjavio je ministar.

„Naš primarni cilj jest spriječiti retraumatizaciju i reviktimizaciju djeteta, istodobno osigurati valjanost iskaza i pribavljanja zakonitih dokaza za potrebe sudskog postupka“, zaključio je ministar.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva pravosuđa i uprave, kao korisnika projekta, Glavne Uprave Europske komisije za potporu strukturnim reformama (DG REFORM) i Vijeća Europe, kao i članovi Savjetodavne skupine i drugi nacionalni dionici koji će raditi na projektu, uključujući nevladine organizacije i organizacije civilnog društva.

„Ministarstvo unutarnjih poslova će biti kao i do sada aktivni sudionik svih procesa realizacije te želi dati svoj korak naprijed za prilagođavanje i unaprjeđenje sustava zaštite djece žrtava nasilja“ izjavila je državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova, Irena Petrijevčanin.

„Već smo propisali da je djelatnik škole dužan na miran način saslušati djecu žrtve nasilja te da je razgovor potrebno voditi uvjetima i načinima prilagođen djeci koristeći terminologiju koja je djetetu bliska. Također, naglasili smo kako je važno upoznati dijete s daljnjim postupanjem te obavijestiti ga na dužnost prijave nasilja“ izjavila je državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja, Iva Ivanković.

Ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveni turizam, lijekove i medicinske proizvode, javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravstva, Danica Kramarić, naglasila je kako zlostavljanje ostavlja duboke posljedice kako na samu žrtvu tako i njezine bližnje te da je potrebno uključivati sve sustave državne uprave u davanje podrške žrtvama nasilja.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević zahvalila se ministru Malenici na prepoznavanju potrebe za unaprjeđenju položaja djece žrtava nasilja u kaznenom postupku te na iskazanoj volji i interesu za pokretanje Barnahus modela u Hrvatskoj.

„Upravo ovaj model je odgovor na potrebe djece jer Barnahus model ima za cilj pomoći cijelom sustavu i razviti pravosuđe prilagođeno djeci koji će zaživjeti u svakodnevnoj praksi“ izjavila je pravobraniteljica.

Kjartan Björnsson, zamjenik direktora, Glavne uprave Europske komisije za potporu strukturnim reformama putem snimljene video poruke izrazio je potporu Ministarstvu pravosuđa i uprave na provođenju ovog projekta te se zahvalio na dosadašnjoj suradnji.

"Cilj nam je poboljšati pristup pravosuđu djeci te unaprijediti njihovu zaštitu kako bi mogli ostvariti njihov potencija" izjavio je Kjartan Björnsson.

Regina Jensdottir, voditeljica Odjela Vijeća Europe za prava djece izrazila je zadovoljstvo za pokretanje ovog projekta te je naglasila kako je važno da su usluge Barnahus modela usklađene sa standardima Vijeća Europe, Europske unije te međunarodnih pravosudnih standarda.

„Vijeće Europe je počašćeno što može blisko surađivati s Ministarstvo pravosuđa i uprave u implementaciji ovog projekta jer polažemo temelje velikih promjena koje će pomoći u izazovima seksualnog nasilja i zlostavljanja. To nije samo naša ambicija nego i naša obaveza. Današnje okupljanje dokaz je suradnički duha koji će doprinijeti uspjehu ovog projekta“ zaključila je Regina Jensdottir.



                                                             
Projekt sufinancira Europska unija iz Instrumenta za tehničku potporu, a sufinancira ga i provodi Vijeće Europe u suradnji s Europskom komisijom i Glavnom upravom za potporu strukturnim reformama (DG REFORM).

 

Pisane vijesti