Održana sjednica Povjerenstva za alternativne načine rješavanja sporova

U petak, 29. rujna 2017. godine u prostorijama Ministarstva pravosuđa održana je sjednica Povjerenstva za alternativne načine rješavanja sporova.

Na sjednici Povjerenstva sudjelovali su članovi Ministarstva pravosuđa, Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Trgovačkog suda u Zagrebu, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Hrvatske odvjetničke komore, Hrvatske udruge za mirenje, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatskog ureda za osiguranje, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Jedna od tema sjednice Povjerenstva su aktivnosti koje se poduzimaju kroz godinu na području promocije mirenja putem institucija za mirenje, sudova i sredstava javnog informiranja, kao i prijedlozi za poboljšanje statusa mirenja – promotivne aktivnosti, događanja, konferencije.

Predstavljena su nadolazeća događanja:
Ministarstvo pravosuđa ukratko je predstavilo promotivne aktivnosti na području mirenja - izrada letka i Vodiča kroz mirenje.
Članovi Povjerenstva obvezali su se dostaviti konkretne, obrazložene prijedloge na koji način dodatno potaknuti mirenje, posebice u potrošačkim sporovima, kao i prijedloge za promociju mirenja široj javnosti i prijedloge rješenja uočenih problema.

Kao primjer dobre prakse mirnog rješavanja sporova istaknuto je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske koje u slučajevima podnošenja zahtjeva za mirno rješenje spora prije pokretanja sudskog spora protiv Republike Hrvatske oko 17-19% od ukupnog broja predmeta riješi u mirnom postupku.

Zaključno, Povjerenstvo će i dalje pratiti razvoj alternativnih načina rješavanja sporova, kao i provedbu postojećih programa za alternativne načine rješavanja sporova i sudjelovati na okruglim stolovima, konferencijama, savjetovanjima, seminarima i stručnim sastancima, a sve u svrhu daljnjeg poboljšanja sustava alternativnih načina rješavanja sporova u Republici Hrvatskoj.

Pisane vijesti