Priopćenje Ministarstva pravosuđa

Slika /slike/vijesti naslovnica/priopcenje.jpg

Povjerenstvo za pripremu i razmjenu popisa osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine Republike Hrvatske i Republike Srbije počelo je s radom u srpnju 2010. godine dogovorom ministara pravosuđa Republike Hrvatske i Republike Srbije. 

U međuvremenu je održano nekoliko sastanaka. Posljednji sastanak je održan 2013. godine.
 
Republika Hrvatska je 2010. godine dostavila Republici Srbiji popis 1534 osobe optužene i osuđene u RH, dok je Republika Srbija iste godine dostavila Republici Hrvatskoj popis s 40 osoba.
Napominjemo kako su posljednji ažurirani podaci Republici Hrvatskoj dostavljeni u siječnju 2011. godine te se trenutačno prema dostavljenim podacima na  popisu nalazi  86 osoba. Taj broj čine i 43 osobe protiv kojih je DORH proveo istragu, te zbog nedostupnosti počinitelja a temeljem tužiteljskih sporazuma predmete ustupio Republici Srbiji.
 
Branitelji koji se nalaze na popisu, a prema informacijama kojima raspolaže ovo Ministarstvo, obaviješteni su o tome od strane Ministarstva branitelja.
 
Nadalje, kako Ministarstvo pravosuđa  ne posjeduje novije/ažurirane podatke, nakon što hrvatski državljanin zatraži provjeru svojeg statusa, Ministarstvo pravosuđa traži službenim putem od Republike Srbije  dodatnu provjeru za tu osobu. Ministarstvo pravosuđa je do danas zaprimilo oko 170 zahtjeva za provjeru statusa svojih građana.
 
Napominjemo, kako u bilateralnim kontaktima Ministarstvo pravosuđa od Republike Srbije redovito traži dostavu ažuriranih i najnovijih podataka, međutim do toga nije došlo.
 
Na kraju želimo naglasiti kako Ministarstvo pravosuđa ne posjeduje niti je upoznato s postojanjem popisa koji sadrži 300 hrvatskih branitelja optuženih ili osuđenih za ratne zločine u Republici Srbiji.

Pisane vijesti | Priopćenja i prezentacije