Priopćenje o raspisivanju natječaja za imenovanje glavnog tajnika Ministarstva pravosuđa

Slika /slike/vijesti naslovnica/priopcenje.jpg
Vezano za izjavu bivšeg ministra pravosuđa Orsata Miljenića danu u medijima u kojoj navodi kako je „posljednji primjer nedopuštenog ponašanja tehničke Vlade Tihomira Oreškovića potez njegovog nasljednika ministra Ante Šprlje jer je u Narodnim novinama od srijede objavljen natječaj za imenovanje glavnog tajnika Ministarstva pravosuđa. - Glavnog tajnika imenuje Vlada, i to na mandat od četiri godine te tehnička Vlada to ne smije činiti, i da je zakonom to izričito zabranjeno…”, ističe se kako slijedi:

Natječaj Ministarstva pravosuđa za glavnog tajnika u Ministarstvu Klasa: 112-02/16-01/124, Urbroj: 514-02-01-01-16-07 datiran od 23. svibnja 2016. godine, dakle više od 20 dana prije izglasavanja nepovjerenja Vladi Tihomira Oreškovića, odnosno u vrijeme kada je Vlada Republike Hrvatske još uvijek imala ovlaštenja obavljati sve poslove iz svog djelokruga.
 
Za razliku od svog prethodnika Orsata Miljenića, koji za navedeno radno mjesto nije raspisao natječaj nakon što je isto upražnjeno 2015. godine, a koje je iznimno bitno za organizaciju rada svakog ministarstva, pa tako i pravosuđa, ministar Šprlje dao je nalog za raspisivanjem natječaja prije isteka danog ovlaštenja za obavljanje poslova službenici Ministarstva, i daleko prije izglasavanja nepovjerenja Vladi, što je uobičajena i zakonom utemeljena praksa.
 
Ministarstvo pravosuđa, pa ni Vlada Republike Hrvatske neće vršiti izbor i imenovanje za glavnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa, niti je to bio plan činiti kada Vlada ne može donositi takve odluke.
Razlog vremena objave natječaja 29. lipnja 2016. godine uopće ne znači da je Ministarstvo pravosuđa tada predalo oglas, već je natječaj predan na objavu Narodnim novinama ranije – prije izglasavanja nepovjerenja Vladi.
Odluku o izboru i imenovanju Glavnog tajnika će dakle raditi nova Vlada kada se formira.
 
Želimo naglasiti da svatko zainteresiran može u Ministarstvu pravosuđa i fizički izvršiti uvid i provjeriti kada je tekst natječaja izrađen, odnosno vidjeti da je i procedura raspisivanja i objave javnog natječaja krenula prije izglasavanja nepovjerenja Vladi.
 

Pisane vijesti