Privremeni dodatak ostaje trajno, u lipnju isplaćene veće plaće za 219 tisuća zaposlenih u javnom sektoru

Slika /slike/Građani/Ostale informacije.jpg

Sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske o isplati privremenog dodatka početkom srpnja za 219 tisuća službenika i namještenika isplaćuje se dodatak na plaću u iznosu od 100, 80 ili 60 eura neto za plaće s koeficijentima složenosti poslova od 0,631 do 1,867.

Privremeni dodatak isplaćuje se za puno radno vrijeme, a za nepuno radno vrijeme razmjerno vremenu koje je ugovoreno.

Službenici i namještenici koji koriste godišnji odmor privremeni dodatak obračunava se jednako kako se obračunavaju i drugi dodaci koje dobivaju na plaću. Budući da se za vrijeme korištenja godišnjeg odmora ne isplaćuje plaća već naknada za korištenje godišnjeg odmora, službenici i namještenici u državnoj upravi ostvaruju pravo na korištenje tzv. prava povoljnosti. Ako je izračun prema osnovnoj plaći i privremenom dodatku bio povoljniji za službenika za vrijeme korištenja godišnjeg, onda je službenik dodatak dobio u punom iznosu. Ako je izračun za naknadu za vrijeme korištenja godišnjeg odmora bio povoljniji prema izračunu prosjeka zadnje tri ostvarene plaće (u kojoj su primjerice isplaćene naknade za prekovremeni rad ili rad blagdanom), onda je službeniku isplaćena takva naknada.

 Npr. službeniku koji koristi godišnji odmora 160 sati plaća se može izračunati na dva načina
  1. Osnovna plaća + privremeni dodatak ÷ s brojem sati redovnog rada x broj sati na godišnjem odmoru
  2. Plaća za ožujak + plaća za travanj + plaća za svibanj ÷ s brojem sati redovnog rada x broj sati na godišnjem odmoru.
Prema prvom modelu službenik bi dobio primjerice 1.158,40 eura dok bi prema drugom modelu dobio 1.227, 20 eura odnosno za 68,8 eura veću plaću.

Službenicima i namještenicima koji su na bolovanju na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje poslodavac ne ostvaruju pravo na plaću već naknadu HZZO-a.  Budući da im poslodavac ne može isplaćivati plaću, takvi službenici, nažalost, ne za vrijeme bolovanja, ne mogu ostvariti niti pravo na privremeni dodatak, kao niti bilo koji drugi dodatak temeljem rada.

Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe da se Vladinom odlukom svim službenicima i namještenicima s minimalnom plaćom, isplaćuje puni dodatak.  Budući da su pojedina tijela napravila obračun ne uvažavajući tu odredbu Odluke, Ministarstvo je poslalo smjernice za obračun plaća. Sva tijela koja službenicima nisu isplatila dodatak, morat će napraviti korekcije na plaći.

Nesporna je činjenica da su službenici i namještenici  u državnoj službi i javnim službama dobili veće plaće temeljem Odluke Vlade. Svi službenici su za redovan rad ostvarili puni iznos dodatka.

Primjerice, administrativnoj referentici – sudskoj zapisničarki sa županijskog suda – građanskog odjela u svibnju je za 168 sati redovnog rada, isplaćeno 829,74 eura neto. Istom administrativnoj referentici – sudskoj zapisničarki u lipnju za 152 sati redovnog rada i danom plaćenog dopusta isplaćeno 929,76 eura neto. Dakle, navedena je službenica dobila 100 eura veću plaću nego u odnosu na lipanj. 

Kao drugi primjer navodimo administrativnu referenticu - sudsku zapisničarku sa županijskog suda – građanskog odjela koja je u svibnju za 56 sati redovnog rada i 112 sati godišnjeg odmora isplaćena plaća u iznosu od 772,60 eura neto, ista službenica u lipnju sa 160 sati redovnog rada primila je 875,02 eura plaću.  Navedena službenica dobila je 102 eura veću plaću.

Sudska savjetnica na županijskom sudu u svibnju je za 160 sati redovnog rada i 8 sati godišnjeg odmora dobila 993,82 eura plaću (neto iznos), a u lipnju je za 160 sati redovnog rada dobila 1053,83 eura (neto iznos) odnosno za 60 eura veću plaću sukladno koeficijentu.

Budući da su se u javnom prostoru pojavile različite interpretacije vezane uz privremeni dodatak, Ministarstvo pravosuđa i uprave ponovno ističe da se dodatak neće ukidati, već će se kod uvođenja novog sustava taj dodatak ugraditi u koeficijent.

Primjerice, administrativni referent- sudski zapisničar u trenutnom sustavu ima koeficijent 0,99 s Vladinim dodatkom ta plaća je u razini 1,171 koeficijenta. Projicirano uvećanje od 10-15% radit će se na koeficijentu 1,171, ne na koeficijentu 0,99, kako pogrešno navode pojedini akteri.

Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe da je privremeni dodatak dio plaće kao što su i drugi dodaci koje službenik i namještenik može primati – npr. dodatak na vjernost te se obračunava na isti način na koji se obračunavaju svi dodaci. Teze o obmanjivanju javnosti su pogrešne, zlonamjerne i ne doprinose sustavnom rješavanju ovog problema.

Privremeni dodatak koji će se isplaćivati do donošenja novih uredbi, u ovom trenutku, jedino je moguće rješenje za povećanje najnižih plaća u čitavom javnom sektoru. Prozvan je „najsindikalnijom“ mjerom upravo jer ciljano povećava plaće svima koji ostvaruju niža primanja i koji predstavlja kvalitetan temelj za uvođenje novog sustava. Upravo na primjeru isplate privremenog dodatka, može se vidjeti kompleksnost sustava plaća u državnoj službi i javnim službama i nužnost da se 560 dodataka u novom sustavu plaća redefinira kroz 16 platnih razreda.

Pitanja, odgovori i primjeri dostupni su na sljedećoj poveznici. 
 

Stranica