Projekt ePIC - Electronic Public Identification Croatia

Slika /slike/vijesti naslovnica/shutterstock_154719788_cr (1).jpg

Građanima država članica EU/EGP 1. listopada 2019. godine omogućen je pristup javnim elektroničkim uslugama iz područja zemljišnih knjiga, a koje pruža Ministarstvo pravosuđa unutar sustava e-Građani.

U pristupu se koriste  nacionalne vjerodajnice, odnosno sredstva za elektroničku identifikaciju izdanu u EU/EGP, uporabom nadograđenog Nacionalnog sustava autentifikacije (NIAS) za korištenje i upravljanje elektroničkim identitetima u skladu s Uredbom eIDAS.
Omogućena je funkcionalnost uvida u javne podatke zemljišnih knjiga - pregled glavne knjige, pregled knjige položenih ugovora, status zemljišnoknjižnih predmeta te izdavanje službenih zemljišnoknjižnih izvadaka. Za pristup usluzi izdavanja zemljišnoknjižnih izvadaka dostupno je sučelje na hrvatskom i engleskom jeziku.
Ovakvom nadogradnjom One stop shopa (OSS) zemljišnih knjiga omogućeni su ravnopravni uvjeti i funkcionalnosti sustava za građane EU/EGP kao i za građane Republike Hrvatske.
Nadogradnja je provedena u sklopu projekta "ePIC - Electronic Public Identification Croatia", koji se sufinancira se iz programa  CEF - Connecting Europe Facility – Telecom (Instrument za povezivanje Europe – Telekom) u iznosu od 75%  te se provodi od 2. svibnja 2018. do 31. prosinca 2019. godine.
Cilj projekta je promocija širenja i ubrzanja korištenja elektroničke identifikacije između privatnih i javnih tijela, a kako bi se omogućio pristup državljanima EU/EGP na hrvatske javne e-usluge.
Osim nadogradnje One stop shopa za zemljišne knjige, Ministarstvo pravosuđa će kroz projekt prilagoditi i uslugu podnošenja elektroničkog zahtjeva za otvaranje tvrtke u RH (d.o.o. i  j.d.o.o.).
Ukupni procijenjeni troškovi aktivnosti Ministarstva pravosuđa iznose 111.959 EUR.



Pisane vijesti | Projekti