Radionice društvene inovacije „Rešetke nisu prepreke“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Kaznionici i zatvoru u Požegi su u petak, 8. svibnja 2015. godine predstavljeni rezultati radionice društvene inovacije „Rešetke nisu prepreke“ u kojoj su sudjelovale zatvorenice te mentorice i polaznice Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i roditelji iz udruge Roda.
 
Na radionici je dizajnirano osam proizvoda namijenjenih trudnicama, roditeljima i maloj djeci koji će se proizvoditi u zatvorskom sustavu, a od čije se prodaje planira sufinanciranje putovanja maloljetne djece u posjet roditeljima koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora.
 
Prototipi ovih lijepih i ekološki prihvatljivih proizvoda će u srpnju biti predstavljeni i u Zagrebu, na manifestaciji „Dan D“.

Predstavljanje je otvorila Ivana Zanze, izvršna direktorica Udruge RODA, zahvalivši se na suradnji Upravi za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa i Kaznionici i zatvoru u Požegi, koji su, uvažavajući iskustvo uspješne suradnje u ranije započetom projektu „MA-ME“, prepoznali vrijednost projekta „Rešetke nisu prepreke“ i prihvatili sve izazove koje je postavio pred njih. Na važnost koju rezultati radionice imaju za zatvorski sustav i društvo u cjelini, osvrnula se i Bernardica Franjić-Nađ, voditeljica Službe općih programa tretmana zatvorenika i maloljetnika Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa koja se u ime Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa studenticama i mentoricama Studija dizajna, članicama udruge Roda te posredno i zatvorenicama zahvalila na predanosti, oduševljenju i ljubavi koje su utkale u svaki proizvod, omogućivši time da ovaj vrijedni pothvat zaživi.
 
Razvijanje projekta društvene inovacije na kreativan i inovativan način otvara nove mogućnosti za rad zatvorenica i zatvorenika, a rad je izuzetno važan u osposobljavanju za njihov povratak životu na slobodi u skladu s društvenim pravilima.
 
Projekt ima velik gospodarski potencijal za zatvorski sustav, ali i pridonosi dobrobiti vrlo osjetljive društvene skupine – skupine djece čiji su roditelji na izdržavanju kazne zatvora. Sufinanciranjem posjeta maloljetne djece njihovim roditeljima koji se nalaze u kaznionicama i zatvorima pridonosi resocijalizaciji zatvorenica i zatvorenika te barem malo umanjuje posljedice po djecu koja nedužna trpe posljedice pogrešnih životnih izbora vlastitih roditelja.
 
Upravitelj Kaznionice i zatvora u Požegi, Antonio Čirko, osvrnuvši se na dosadašnju uspješnu suradnju s udrugom Roda gdje je prepoznata kvaliteta programa koji ova udruga provodi u kaznionici, istaknuo je kako rešetke doista nisu prepreka te izrazio želju da proizvodi koji su proistekli iz ove radionice stvarno dospiju na tržište kako je i zamišljeno te da javnost prepozna vrijednost svega što je ovdje učinjeno.
 
Zamisao projekta „Rešetke nisu prepreke“ je ponuditi inovativno rješavanje problema nedovoljnih posjeta djece roditeljima u zatvore kroz društveno poduzetništvo – osmišljavanje proizvoda koji će se proizvoditi u Kaznionici u Požegi te plasirati na tržište kao poseban brend. Proizvode će javnost prepoznati i birati kao proizvode s dodanom vrijednošću čija dobit ide u fond kojim će se financirati putovanja djece u posjet roditelju u zatvor.
 
Prototipi nastali u Kaznionici i zatvoru u Požegi u sklopu projekta društvene inovacije "Rešetke nisu prepreke“ nakon tehničke pripreme bit će dostupni roditeljima male djece i trudnicama pod posebnim brendom. Njihovim korištenjem pomoći će se djeci zatvorenica da posjete svoje majke u Kaznionici.
 
Prototipi ogrlica za dojenje Grli, jastučića za dojenje, terapeutskih jastučića, jastučnica jaSan, prematalica, višenamjenskih torbi i ruksaka za šetnju, kao i prvih cipelice Muvica, izrađeni u Kaznionici i zatvoru u Požegi, u srpnju će biti predstavljeni i u Zagrebu, na manifestaciji „Dan D“. 

Pisane vijesti | Zatvorski sustav