Ratni zločini i zločini agresije u Ukrajini ne mogu proći nekažnjeno

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/lipanj/Radionica o procesuiranju ratnih zločina.jpg

U organizaciji Ministarstva pravosuđa i uprave i Savjetodavne skupine za teške zločine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, u petak 30. lipnja započela je Radionica o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina – prijenos znanja i iskustva Republike Hrvatska.

Dvodnevna radionica okuplja tridesetak ukrajinskih tužitelja i policijskih službenika kojima će hrvatski stručnjaci prenijeti znanja i iskustva u procesuiranju ratnih zločina počinjenih za vrijeme Domovinskoga rata.  Na radionici sudjeluju i ukrajinski ministar pravosuđa Denys Maliuska i ukrajinski glavni tužitelj Andriy Kostin.

Otvarajući radionicu ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ponovno je istaknuo da Hrvatska podrška Ukrajini i ukrajinskom narodu nije deklaratorna nego stvarna te da je ova radionica jedna od aktivnosti koje Hrvatska poduzima kako bi podijelila svoja znanja i iskustva s Ukrajinom.

„Hrvatska je zahvaljujući ratnom iskustvu razvila značajnu ekspertizu u viktimologiji, između ostalog zahvaljujući Zvonimiru Šeparoviću koji je obnašajući dužnost ministra pravosuđa u šestoj Vladi Republike Hrvatske inicirao pokretanje Tužbe Republike Hrvatske protiv Savezne Republike Jugoslavije, vodeći se načelom da nitko u ime žrtava ne može opraštati zločine. To načelo aktualno je i danas i zato Republika Hrvatska snažno podupire borbu protiv nekažnjavanja promatrajući je sastavnim dijelom vladavine prava“, izjavio je ministar Malenica dodavši da je procesuiranje ratnih zločina bio važan aspekt Hrvatskih pregovora s Europskom unijom.

Ministar Malenica istaknuo je da će postkonfliktna tranzicija biti jedan od najvećih izazova za Ukrajinu, a jedan od preduvjeta za uspješnu tranziciju je da pravda bude zadovoljena.

„Ova radionica dio je naše podrške Ukrajini i nastojanja da iz našeg višegodišnjeg iskustva naučite kako učinkovitije istražiti i procesuirati ratne zločine počinjene na teritoriju vaše države“, poručio je ministar Malenica.

Ministar Maliuska zahvalio je na podršci koju Republika Hrvatska daje Ukrajini i naglasio važnost ove radionice za ukrajinska tijela budući da između počinjenih ratnih zločina u Hrvatskoj i Ukrajini ima sličnosti.

“Imamo puno sličnih zločina koji su počinjeni u Hrvatskoj. Vi ste imali branu koja je uništena, kao i mi, a razlika je u razmjerima. Tip zločina je sasvim isti. Želimo naučiti od tužitelja i sudaca iz Hrvatske, želimo naučiti najbolje prakse, ali i greške kako ih ne bismo ponavljali“ izjavio je ministar Maliuska.

Ukrajinski glavni tužitelj Andry Kostin ponovio je važnost razmjene iskustva u procesuiranju ratnih zločina jer hrvatsko iskustvo procesuiranja ratnih zločina pokazuje kako je to kompleksan i dugotrajan proces.

„Podrška žrtvama ruske agresije važan je aspekt pravde koji  zahtjeva zajedničku akciju. Za ukrajinsku stranu podrška Hrvatske u formiranju učinkovitog mehanizma zaštite žrtava u vremenu agresije izuzetno je važna“, kazao je glavni tužitelj.

Na radionici o procesuiranju ratnih zločina sudjelovala je Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek te glavni koordinator Savjetodavne skupine za teške zločine Clint Williamson.

Pisane vijesti